Voorzitter John Kouters, van AVOM Zeeland is nauw betrokken bij de Zeeuwse Veteranendag, die komende zaterdag in Middelburg gehouden wordt. FOTO: MARCEL VAN DER VOORT
Voorzitter John Kouters, van AVOM Zeeland is nauw betrokken bij de Zeeuwse Veteranendag, die komende zaterdag in Middelburg gehouden wordt. FOTO: MARCEL VAN DER VOORT (Foto: MARCEL VAN DER VOORT)

'Voor de veteranen is dit erkenning'

MIDDELBURG –  "Schout-bij-nacht Peter Reesink neemt zaterdag 9 juni het defilé af tijdens de Zeeuwse Veteranendag in Middelburg", vertelt voorzitter John Kouters van AVOM Zeeland, de Algemene Vereniging voor Oud- en actief dienend personeel van de Koninklijke Marine.

Kouters: "Het is belangrijk voor veteranen, omdat ze zich hierdoor gewaardeerd voelen. Ze zijn opgewekt als hij een gesprek met ze aangaat", voegt hij eraan toe. Reesink is Hoofddirecteur Personeel (HDP) van het ministerie van defensie. Kouters ontmoette Reesink tijdens een vergadering en vroeg hem voor de veteranendag. Dankzij dit persoonlijke contact zei hij spontaan 'ja' en is vervolgens officieel uitgenodigd door de Vereniging Stichting Zeeuwse Veteranen.

Reesink zal 's ochtends kennismaken met de talloze Zeeuwse veteranen. "Daarna worden er kransen en bloemen gelegd bij het Indië-monument. Voor de jongens die er niet bij kunnen zijn, omdat ze niet terugkwamen van hun missie", verduidelijkt Kouters. Vanaf 14.30 uur is het defilé op Markt. Met op het podium Reesink, de voorzitters van AVOM Zeeland en COM Zeeland, Contact Oud- en actief dienende Mariniers, Commissaris van de Koning Han Polman en diverse burgemeesters. De veteranen zullen van oud naar jong langskomen, begeleid door muziek en oude voertuigen.

Kazerne

Kouters: "Voor de veteranendag is ook kolonel Jelle de Jong, Hoofd Initiële opleidingen bij Korps Mariniers uitgenodigd. Er is zoveel commotie over de nieuwe kazerne in Vlissingen. Hij kan zelf zien hoe Zeeland er uitziet. En bij terugkomst kan hij de manschappen misschien vertellen dat het hier mooi en rustig is." De dag is bedoeld voor alle veteranen die vroeger een oorlogsuitzending hebben gehad of meededen aan vredesoperaties. "Het is belangrijk voor ze. Ze zien oude kameraden, maken een praatje, een lolletje en weten van elkaar de dingen die ze tijdens de missie hebben meegemaakt. Vaak gevaarlijke situaties. Daarna kunnen ze er weer een jaar tegenaan."

Erkenning

Volgens Kouters zijn de veteranen blij met de waardering van de defensieleiding richting hen. "Dat ze belangrijk zijn geweest voor defensie en dat ze hiervoor nog steeds waardering krijgen. Voor de veteraan is dit erkenning." De jaarlijkse Veteranendag in de Zeeuwse hoofdstad is volgens Kouters mooi. " 's-Morgens zie je hun gezichten opfleuren", stelt hij. Welk effect heeft het dat er steeds minder veteranen uit de Tweede Wereldoorlog zijn? Kouters: "Ik denk dat andere veteranen ervoor in de plaats komen. Jonge veteranen gaan steeds meer interesse tonen voor deze dag. Aanvankelijk hebben ze het druk met hun gezin. Rond hun vijftigste levensjaar groeit de behoefte om erbij te zijn. Er zijn nog steeds veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Ze komen zolang ze kunnen en worden zo nodig door anderen opgehaald. Want de saamhorigheid onder veteranen is groot."

Meer berichten