Theater exploitant Lievens (l) ontvangt van wethouder Simons(r) de gouden sleutel op het nieuwe podium. FOTO: THEO RIETVELD
Theater exploitant Lievens (l) ontvangt van wethouder Simons(r) de gouden sleutel op het nieuwe podium. FOTO: THEO RIETVELD (Foto: Theo Rietveld)

Verbouwde schouwburg overgedragen

Middelburg -  In het bijzijn van alle betrokkenen overhandigde wethouder Simons symbolisch de gouden sleutel van de nieuwe schouwburg aan exploitant Lievens.

De sleuteloverhandiging werd bijgewoond door vertegenwordigers van bouwbedrijf Peters, Paree Elektro, verwarmingsbedrijf ZVU, architectenbureau Fierloos, interieurinrichting Ten Bras en vele anderen die meewerkten aan de verbouwing. Simons: Eigenlijk begon het met de verduurzaming van mijn eigen huis, een paar jaar geleden. Daar leerde ik de voordelen kennen van zonnepanelen en warmteketel. Dit werd dan ook een eis die de gemeente stelde aan de renovatie en vernieuwing van de Schouwburg aan het Molenwater in Middelburg. Met een contract van tien jaar verplicht exploitant Lievens zich om jaarlijks 100 voorstellingen op de planken te brengen. Een afwisseling in cabaret, dans, muziek en andere disciplines was een voorwaarde.

Blinken

Lievens over de samenwerking met de gemeente: 'zonder schuren gaat niets blinken'. Er moet nog veel gebeuren. Hij somt op: technische installatie afregelen, veiligheid testen, inrichten van de foyer en garderobe en kantoor kaartverkoop. Ook buiten het theater moet nog veel gebeuren: riolering, bestrating en inrichting van 120 parkeerplaatsen.

De laatste verbouwing dateert van dertig jaar geleden. Het uit 1965 daterende ontwerp van Pieter Götzen heeft vooral aan de voorzijde een verandering ondergaan: een brede trap, een grote raampartij met de mogelijkheid om de theateraffiches te projecteren; de garderobe die direct naast de kaartverkoop is geplaatst en een lange bar tegen de zijkant van de nieuwe foyer met een nieuwe bar aan de voorkant. Ook nieuwe toiletten, theater-restaurant De Koepoort op de eerste verdieping en een moderne artiestenfoyer met verschillende kleedkamers zijn gerealiseerd. In gouden letters staat het woord Schouwburg prominent boven de ingang. Als architect Götzen nog had geleefd, zou hij het nieuwe ontwerp van architectenbureau Fierloos waarderen: de cockpit waar kaartverkoop, sturing naar de techniek en artiesten plaatsvindt en de garderobe voor de jassen. En dan het rood, wit en zwart in de foyer, ruimte voor wat zitjes en een bar. Via twee trappen, lift of gelijkvloers over rood tapijt naar de zaal waar nieuwe stoelen staan in rijen met vijf centimeter extra beenruimte. 520 stoelen in totaal. Daarvoor moest één complete rij stoelen weggelaten worden.

Ultramodrn

Niels Welsing leidt mij trots naar het toneel en legt als theatertechnicus alles aan mij uit op het gebied van licht, geluid en trekkast. Na dertig jaar mochten de halogeenlampen en geluidsinstallatie wel worden vernieuwd. De nieuwe installatie is ultramodern. Alleen een deel van de lampen is naast de LED, nog halogeen gebleven. Het geluid is overal verbeterd. Het maakt niet uit waar de bezoeker zit: aan het geluid zal het niet liggen.

Meer berichten