Gezelligheid op de Stroskerkse Dag FOTO: FRE DEN HERDER
Gezelligheid op de Stroskerkse Dag FOTO: FRE DEN HERDER (Foto: Fre den Herder)

Stroskerkse dag: waarin een klein dorp groot kan zijn

SEROOSKERKE -  Ooit begonnen als de Winkelweek, door enkele middenstanders, is de Stroskerkse dag in het Walcherse Serooskerke uitgegroeid tot een veelzijdig evenement met jaarlijks duizenden bezoekers. Ook voor deze editie op zaterdag 7 juli staat weer een uitgebreid programma, waarbij naast een grote braderie ook een antiek- en curiosamarkt, een ringrijwedstrijd en een Goede Doelen Markt wordt gehouden.

Volgens Jacob Passenier, van de evenementencommissie is het succes van de Stroskerkse dag te wijten aan de samenwerking tussen ondermeer de evenementen commissie, de middenstand, het verenigingsleven en Protestantse Kerk van Serooskerke: "Daardoor kunnen we een uitgebreid evenement voor elk wat wils organiseren en een grote doelgroep bereiken." En dat lukt, want naast de lokale bevolking weten ook toeristen het dorp tijdens dit evenement te vinden.

Goede doelen

De Protestantse Gemeente organiseert een Goede Doelen Markt in de tuin van de Johanneskerk aan de Noordweg. Die kerk is tijdens het evenement open ter bezichtiging en staat rondom centraal voor standjes met informatie en verkoopspullen voor verschillende goede doelen. Zo wordt geld opgehaald voor MAF (Mission Aviation Fellowship), een kerkelijke organisatie die zich inzet voor medische hulp per vliegtuig in moeilijk begane gebieden over de gehele wereld. Daarnaast is de Wereldwinkel actief zowel als een Straatproject voor daklozen in Brussel, het Fonds Geleidehonden en organisaties voor Gambia en Indonesië. Ook is er de inmiddels traditionele inzamelingsactie voor Tinca, die hulp en ondersteuning geeft aan Roemenië. Kinderen kunnen hun eigen kinderrommelmarkt vanaf een kleedje houden en wordt er op het terrein koffie, thee, fris, wafels en oliebollen verkocht. De kerk heeft een belangrijks rol in het evenement. Daags na de Stroskerkse dag wordt op zondagavond om 19.00 uur een openluchtdienst gehouden met als thema 'Geloof als een mosterdzaadje' waar naast voorganger Ds. Gerrit Klein ook het koor 'Sheborim' meewerkt. De opbrengst van deze dienst komt eveneens ten goede aan Tinca.

Gezelligste dag

Volgens de organisatie is de Stroskerkse dag die al meer dan een kwart eeuw op de eerste zaterdag van juli wordt gehouden de gezelligste dag van het jaar voor het dorp. Jacob Passenier: "De dag is er voor jong en oud, een breed publiek. De vaste braderie telt zo'n zestig kraampjes met koopwaar en informatie. Wij zijn een hecht dorp waarin het verenigingsleven een belangrijke rol speelt. Voor kinderen en ouderen is er volop vermaak. En natuurlijk is er aandacht voor muziek, vertier en is er de traditionele ringrijwedstrijd."

Volgens Passenier is de samenwerking tussen het verenigingsleven, de Protestantse Gemeente en de ondernemersvereniging een prima formule voor een evenement met voor elk wat wils.

Meer berichten