De Zeeuwse LARP groep Takamaa telt momenteel 16 leden, zowel heren als dames. Foto: Conny den Heijer.
De Zeeuwse LARP groep Takamaa telt momenteel 16 leden, zowel heren als dames. Foto: Conny den Heijer. (Foto: Conny den Heijer)

LARP: Live Action Role Playing

door Conny den Heijer

Improvisatietheater zonder publiek

Als je van acteren en toneelspelen houdt maar er is geen podium waar je die hobby kunt beoefenen dan is LARP een mooi alternatief. Al moet je het vaak zonder publiek doen.

Middelburg - LARP is een rollenspel, waarin tientallen mensen aan een verhaal meedoen. Alle spelers zijn bij het verhaal betrokken zonder dat de handelingen van de spelers van tevoren zijn vastgelegd.

Er zijn wel bepaalde richtlijnen want iedere speler heeft namelijk zelf een verzonnen personage en probeert naar de persoonlijkheid van dat personage te handelen. Spelers reageren op gebeurtenissen, waarbij bijna alle acties geïmproviseerd worden. Hierbij dragen zij kostuums en nepwapens.

Bijzondere outfit

Rob Dollenkamp uit Middelburg is een LARP-er. Hij acteert graag, houdt van toneel spelen en Fantasy. Zes jaar geleden ging hij op uitnodiging een weekend mee LARP-en en sindsdien is hij verkocht. Regelmatig verwisselt hij zijn dagelijkse outfit, die van woonbegeleider bij psychiatrische patiënten om voor die van een Fantasy- of ander figuur en probeert zijn personage zo overtuigend mogelijk neer te zetten.

Personage invulling

"Zo'n weekend is drie dagen lang één groot toneelspel, vanaf het opstaan tot het naar bed gaan. Het verhaal wordt voor je gemaakt en je weet welke rol je neerzet." zegt Dollenkamp. "Maar omdat je niet van tevoren weet hoe je medespelers reageren, moet je anticiperen op de karakters van de anderen en dat is één grote uitdaging. Improviseren moet ik op mijn werk soms ook maar tijdens LARP-en in een totaal andere setting."

Creativiteit

Het LARP-en op zich is niet alleen de hobby: er komt ook de nodige creativiteit bij kijken want de kleding en uitrusting wordt voor een gedeelte zelf gemaakt. Dollenkamp: "Je tekent, schildert, bewerkt leer, schrijft, acteert en maakt bijvoorbeeld schilden en nepwapens, want het moet wel veilig zijn. Daar hebben we verschillende regels voor."

Meer berichten