Het beeld Drie Begijnen van Peter de Jong staat op het plein bij de Stoppelaarstuin in Middelburg. FOTO: Theo Rietveld
Het beeld Drie Begijnen van Peter de Jong staat op het plein bij de Stoppelaarstuin in Middelburg. FOTO: Theo Rietveld (Foto: )

Weesbeeld Begijntjes krijgt verhaal

Theo Rietveld

Middelburgse Luiken

Mijn oud-collega Piet Vlieger woonde in een gerestaureerd pand Achter het Hofplein. Hij vertelde mij over de beelden van Peter de Jong die verspreid in de stad staan. Waarom kreeg de Jong de opdracht voor een beeld aan De Stoppelaartuin?

middelburg - Tussen Bagijnhof, Koningstraat, Bree en Wagenaarstraat ligt De Stoppelaartuin. Genoemd naar Gerardus Nicolaas de Stoppelaar(1825-1899), advocaat in Middelburg, door wiens schenking het pand aan de Wagenaarstraat kon worden aangeschaft. In dit pand huisde de voorloper van het huidige Zeeuws Museum. Als je vanaf de Wagenaarstraat afslaat naar Achter het Hofplein, tref je een intiem pleintje: De Stoppelaartuin. In een hoek staat een naamloos beeld van beeldhouwer Peter de Jong. Wie de Zeeuwse hoofdstad doorloopt zal een vijftiental beelden van deze Haagse kunstenaar ontdekken.

Peter de Jong

Peter de Jong(1920-1990) was vooral werkzaam in Zeeland. De Jong werkte zijn leven lang aan de restauratie van de beelden van het stadhuis aan de Markt. In de jaren '70 gebruikte hij de Vleeshal als zijn atelier. Tegenwoordig is het een expositieruimte. Ook was hij als docent verbonden aan het Instituut voor Kunstzinnige Vorming in Middelburg. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij in Middelburg terecht.

Stadsvernieuwing

Het verhaal van zijn beeld Drie Begijnen in De Stoppelaartuin begint in 1975. Het gemeentebestuur voert een forse stadsvernieuwing door. De gemeente krijgt hulp van de woningbouwvereniging. Zij maakt op 28 januari 1978 bekend dat een nieuw, ambitieus renovatieprogramma start. Het omvat 1079, merendeels vooroorlogse woningen die binnen vier à vijf jaar voor een meer of minder grondige vernieuwing aan de beurt komen. De woningen liggen door de hele stad verspreid. Op woensdag 7 juni 1978 is het zover. De heer van Groningen, hoofd van de afdeling Pensioenzaken van de Stichting Pensioenfonds Van Gelder Papier, draagt het beeldhouwwerk Drie Begijnen over aan de gemeente. In opdracht van het Pensioenfonds werd op 21 januari een aanvang gemaakt met de restauratie van een aantal woonhuizen in de Korte Noordstraat en Achter het Hofplein. Het fonds was daarmee de eerste belegger in Nederland op het gebied van restauratie en stadsvernieuwing. Het 5.000 gulden kostende beeld staat nu naamloos in De Stoppelaartuin. Vroeger was op die plek een Bagijnhof. Wie dit leest kent het verhaal achter dit beeld. Piet Vlieger leeft niet meer maar een beeld in steen van hem bestaat nog steeds en is ook gemaakt door beeldhouwer Peter de Jong. In Middelburg staan meer kunstwerken van hem. Bekend zijn onder andere de Stadstimmerman en het Paaseilandbeeld.

Meer berichten