Schaalmodel van HMS Hood
Schaalmodel van HMS Hood (Foto: Polderhuis Westkapelle)

Schaalmodel HMS Hood verlaat het Polderhuis

Op maandag 9 juli gaat het schaalmodel van de HMS Hood het Polderhuis in Westkapelle verlaten en wordt het op transport gezet naar Glasgow. Het model wordt tentoongesteld in Clydebank bij Glasgow waar de HMS Hood werd gebouwd op de werf John Brown and Company.

In 2008 ontving het Polderhuis van het bedrijf Heijmans Bouw Zeeland een model van het Slagschip HMS Hood in bruikleen voor het museum. De bruikleen van Heijmans Bouw Zeeland is inmiddels omgezet in een gift, met dien verstande dat het model op een goede plek komt te staan als het Polderhuis er afstand van wil doen. Die tijd is nu gekomen. Het Polderhuis is bezig met de vernieuwing van de vaste expositie en voor HMS Hood is geen plaats meer. Door een toevalligheid kwamen we op het spoor van de Engelse HMS Hood Association (http://www.hmshood.com/).

HMS Hood
De bouw van de 262 meter lange slagkruiser van de Royal Navy begon in 1916 en het schip werd op 22 augustus 1918 gedoopt. Ondanks de ouderdom en de slechte staat heeft het schip wel kort dienstgedaan in de Tweede Wereldoorlog. In totaal had de Hood maar liefst 28 kanonnen aan boord. De bemanning telde ruim 1400 koppen. De Slag in de Straat van Denemarken op 24 mei 1941 is voor de Hood fataal afgelopen. Van de 1418 bemanningsleden overleefden er slechts drie, die twee uur later werden gered door de torpedobootjager HMS Electra.

Het Engels slagschip HMS Hood leek erg op de HMS Warspite die tijdens de landing op 1 november 1944 de Duitse stellingen op Walcheren met zware granaten beschoot. Hoewel The Hood dus niet in de buurt van Walcheren is geweest en zelfs al was vergaan, kreeg het model van het slagschip toch een prominente plek in het museum in verband met de gelijkenis met de Warspite. Kinderen waren er direct dol op, mannen gingen op hun hurken.

Op transport
Het model wordt tentoongesteld in Clydebank bij Glasgow waar de HMS Hood werd gebouwd op de werf John Brown and Company. Deze locatie is nu in gebruik als Campus voor het West College Scotland. Op diezelfde werf werden ook de Queen May, de Queen Elisabeth en de Queen Elisabeth 2 gebouwd. Voor het transport naar Schotland heeft het Polderhuis contact gezocht met Mondial Movers Vogel Verhuizingen uit Middelburg dat zich bereid toonde dit bijzondere project professioneel aan te pakken.

De planning van de verhuizing ziet er als volgt uit:
- Inpakken HMS Hood: maandag 9 juli om 9.00 uur
- Verhuizing: maandag 9 juli, na het inpakken gaat de boot weg
- Aankomst in Glasgow: maandag 16 juli
- Formele overdracht in Glasgow: 22 augustus 2018

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden