Dit jaar vindt de zeepkistenrace plaats op vrijdag 3 augustus. Tenminste, als de bouwers in staat zijn om een zeepkist te bouwen... FOTO: PR
Dit jaar vindt de zeepkistenrace plaats op vrijdag 3 augustus. Tenminste, als de bouwers in staat zijn om een zeepkist te bouwen... FOTO: PR (Foto: )

Droogte legt zeepkistenbouwers lam

zeepkistenbouwers

Gaat de race nog door?

De Zeeuwse zomer en de bijkomende droogte zorgen niet alleen voor uitgedroogde planten en gele gazonnetjes in het dorp, maar ook voor het lamleggen van zeepkistenbouwers uit Westkapelle.

WESTKAPELLE - Dat er al weken geen druppel hemelwater is gevallen heeft ervoor gezorgd dat de bouwers zichzelf dusdanig moeten hydrateren dat ze niet meer in staat zijn om een degelijke zeepkist in elkaar te zetten voor de Westkapelse zeepkistenrace. En dat terwijl de race over een kleine vier weken al begint. "Voorgaande jaren waren we al maanden van tevoren aan de slag, maar het is dit jaar gewoon niet te doen", zegt opperbouwer Frans 'Saté' Dominicus. "Het ontbreekt ons aan de puf, en er is maar één oorzaak, qua vochtinhalatie valt er gewoon niet tegenop te drinken. We zijn maar met één ding bezig, zoveel mogelijk vocht binnenkrijgen. Daarom is het goed dat we afgelopen weekeinde op de 'kerremesse' enigszins wat konden innemen, maar zelfs die hoeveelheden blijk onvoldoende." Henny 'Dodo' Cijsouw overziet als cosmetisch manager het hele project, maar hij realiseerde zich al vroeg dit jaar dat 'de droogte' een uitputtend effect op zijn team heeft. "Daarbij komt dat ook internationale sterren af beginnen te zeggen omdat ze het gewoonweg niet aandurven. Vorig jaar stonden Batman, Robin én De Joker te springen om deel te nemen aan de race, in 2016 lieten de Hells Angels hun motoren gieren en zelfs de A-team wist de weg naar Wasschappel te vinden. Deze keer geeft er niemand enige sjoege, ik ben al dagen met allerlei managers aan het bellen, maar krijg overal 'nee' te horen." Trouw teamlid Bastiaan 'Buf' De Visser heeft er een hard hoofd in dat het nog goedkomt. "De enige die op dit moment profiteert van dit weer is één van onze teamleden. Hij is namelijk een expert in 'al bierdrinkend uitrusten'. Maar ik hou hoop, het kan niet zo zijn dat een beetje hitte ons weerhoudt van het maken van een mooie wagen. We hebben nog een paar weken, dus we zullen zien of we het publiek op De Zeedijk nog kunnen verrassen."

Meer berichten