Foto: PR Werkend trekpaard

Oogstdemonstratie Werkend Trekpaard samen met SGB

's-Gravenpolder - Op dinsdag 14 augustus houdt de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland haar historische oogstdemonstratie met 25 Zeeuwse trekpaarden en authentieke voerwagens en landbouwwerktuigen. De demonstratie vindt plaats op het perceel van Natuurmonumenten aan het Groenewegje aan de Zwaakse weel te 's-Gravenpolder.

Om 14.00 uur verricht burgemeester G.M. Dijksterhuis van de gemeente Borsele de openingshandeling. De oogstdemonstratie duurt van 14.00 tot 19.00 uur. De entreeprijs is 5 euro per persoon en 3 euro per kind van 6 t/m 11 jaar. Parkeren kan op de aangewezen plekken. Meer info: www.trekpaarden.nl 

Een van de doelstellingen van de demonstratie is de kennis van het werken met Zeeuwse trekpaarden te behouden en tevens te laten zien welke voer- en werktuigen daarbij vanouds gebruikt werden. Gedemonstreerd wordt hoe in de landbouw de oogstwerkzaamheden vóór 1950 met trekpaarden en landbouwwerktuigen plaatsvonden.

De trekpaarden zijn aan het werk te zien in de oogst van Zeeuwse vlegeltarwe. Met een tweetal zelfbinders, elk bespannen met drie trekpaarden, wordt het graan gemaaid en tot schoven gebonden. De schoven worden door 'boerenknechts' opgeladen en menwagens vervoeren de schoven. Daarna wordt het graan gedorst met een traditionele dorsmachine met assistentie van de mensen van de Oldtimer Club. Een aantal andere werkzaamheden wordt op een authentieke manier uitgevoerd zoals ploegen, eggen, afleggen, schoven mennen (opladen) met paarden en boerenwagens, stoppels bewerken met stoppelploeg en cultivator, tarwe snijden met de zekel, werken met de rosmolen en vlegeldorsen. Ook zal een hoefsmid aanwezig zijn voor het beslaan van paardenhoeven. De op paardenkracht gedreven carrousel en met trekpaarden bespannen voerwagens zullen worden ingezet voor de kinderen. 

De Stoomtrein Goes-Borsele verleent haar medewerking aan dit gebeuren. Het perceel van de oogstdemonstratie ligt naast de spoorlijn. Liefhebbers kunnen in Goes opstappen om 12.00, 14.00 of 15.00 uur en om 12.25, 14.25 of 15.25 uur bij het stationnetje in Langeweegje uitstappen en na een wandeling van 5 à10 minuten op het oogstterrein zijn. Treinen terug naar Goes vertrekken in Kwadendamme om 16.01 en 16.30 uur. Op vertoon van het stoomtreinkaartje kan men voor een gereduceerde prijs de oogstdemonstratie bezoeken.
 

Meer berichten