Maggy Kitslaar op weg naar haar bijenstal op Camping Ons Buiten in Oostkapelle. FOTO: THEO RIETVELD
Maggy Kitslaar op weg naar haar bijenstal op Camping Ons Buiten in Oostkapelle. FOTO: THEO RIETVELD (Foto: THEO RIETVELD)

Maggy imkert om onze Zeeuwse natuur te behouden

OOSTKAPELLE - De Imkersvereniging Walcheren bestond 18 juli precies 100 jaar. Op 22 juni werd het eeuwfeest met de leden gevierd. Maggy Kitslaar(29) is één van de nieuwe vrouwelijke leden van afgelopen jaren. Zij vertelt waarom ze door het imkersvak werd gegrepen.

We spreken af bij haar bijenstal; vier grote bijenkasten en twee kleine onder een rieten afdakje, gelegen aan de rand van camping Ons Buiten in Oostkapelle. Maggy: "In De Faam las ik een aankondiging van een lezing over bijen op Walcheren door Kees Veldkamp. Ik vond het zo boeiend dat ik mij afvroeg of ik zelf geen bijen kon houden. Ik dacht dat het alleen voor sterke mannen was. Ik heb het echt zo gevraagd: kunnen vrouwen wel imker worden? Het enige wat je alleen moet kunnen is een bijenkast van 25 kg optillen".

Cursus

Ze vertelt dat ze een eenjarige cursus is gaan volgen, meeliep met twee verschillende imkers en alles afsloot met een certificaat. Eén van de imkers gaf haar een half bijenvolk cadeau en zelf kocht ze op internet haar eerste handgemaakte bijenkast. Daarnaast schafte ze kleding en andere benodigdheden aan. Ik vind het een hele mooie hobby. Je bent echt één met de natuur.

Imkeren

Maggy vertelt, nog enthousiaster dan ze al was, waarom bijen houden voor haar zo'n bijzondere hobby is. "Uit helemaal niets maken bijen iets; van nectar maken ze honing, stuifmeel bewaren ze voor hun larfjes." De drukste tijd is tussen maart en augustus. en in het najaar bereid je je voor op het seizoen; pas bij 13 graden verlaten bijen de kast. Nectar halen ze tot drie kilometer ver". Maggy vertelt dat haar bijen nu honing aan het maken zijn. "Vorig jaar had ik in totaal 22 potten honing". Honing is voor haar bijzaak. Ze wil meer.

Lessen

Zo is ze van plan om lessen te geven aan kinderen en volwassenen. Op die manier kan ze haar passie overdragen aan anderen. Ook is er binnen de imkersvereniging een vacature voor een penningmeester. Dat ziet ze wel zitten. Zoals zoveel meer. Maggy is een ware ambassadeur met passie voor bijen en natuur. Maggy heeft de rookpijp aangestoken en houdt hem voor de vlieggaten. Aan het werk!

Meer berichten