Henk Klopmeijer van de politie Zeeland West-Brabant bespreekt veiligheid in en rond om het huis, pinnen en internet. Foto: Conny den Heijer
Henk Klopmeijer van de politie Zeeland West-Brabant bespreekt veiligheid in en rond om het huis, pinnen en internet. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Senioren en veiligheid: de babbeltruc

Middelburg - Het kan je zomaar gebeuren dat je iemand binnen laat die met een mooi verhaal bij je aanbelt. Je wilt niet altijd wantrouwend zijn, maar voorzichtigheid is geboden: ieder jaar worden honderden mensen het slachtoffer van babbeltrucs. Met name senioren zijn een gemakkelijk doelwit.

Tijdens een themamiddag van FNV Senioren Walcheren kwamen de verhalen los. Want ook al ben je nog zo op je hoede, voor je het weet ben je het slachtoffer van een babbeltruc. Of het nu gaat om een vriendelijk persoon die wel even met je zware tas van de supermarkt mee naar huis loopt of er staat iemand in je nek te hijgen bij een pinautomaat. We kennen het allemaal. En dan zijn er die vage telefoontjes van een telefoonprovider of Microsoft, waar je maar een paar keer 'ja' hoeft te zeggen en je hebt een abonnement aan je broek of je computer wordt gehackt. Allemaal bekende trucs om iemand te duperen.

Henk Klopmeijer van de politie Zeeland West-Brabant kwam uitleggen wat je nu zelf allemaal kunt doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. "Afgezien van een kierstandhouder of ketting op je voordeur is het handig als je kunt zien wie er aanbelt. Dus een intercom met camera heeft zijn voordelen. En herken je de persoon niet, ook al zegt hij of zij bijvoorbeeld van de thuiszorg te zijn: niet open doen." Het is een van de herkenbare voorbeelden. Ingewikkelder wordt het als je telefonisch of via email wordt benaderd. "Geef nooit je inlogcode of pincode door als daar om gevraagd wordt. Een bank vraagt daar namelijk nooit naar. En krijg je een email van de bank, de zogenaamde phishingmail, ook dan geldt hetzelfde."

Enkele tips van de politie: laat niemand binnen die je niet kent. Reageer niet op vreemde emails of rare telefoontjes. Let bij het pinnen op of er niemand direct achter je staat en scherm het pinscherm zo goed mogelijk af. Doe altijd een melding of aangifte bij de politie of bel bij een verdacht geval 0900-8844. Word je aan de deur lastig gevallen, onthoud het signalement en bel 112.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden