De voetgangersbrug werd in november 2000 ontmanteld. Hij staat nu in Goes en doet dienst als restaurant. FOTO: JAAP VAN WALLENBURG
De voetgangersbrug werd in november 2000 ontmanteld. Hij staat nu in Goes en doet dienst als restaurant. FOTO: JAAP VAN WALLENBURG (Foto: Jaap van Wallenburg)

Vrienden van Middelburg 30 jaar jong

MIDDELBURG - Op 28 mei 1988 wordt de Stichting Vrienden van Middelburg (VvM) opgericht. Op diezelfde dag staat er een groot artikel in de PZC: "Abdijvrienden in nieuwe stichting ondergebracht." Jaap van Wallenburg en Job van der Zwan zijn de drijvende krachten achter De Club Vrienden van de Abdij.

Eind 1986 voeren zij strijd tegen de voorgenomen verbouwing van de Statenzaal. De Club blijkt echter geen rechtspersoon te zijn volgens de opvatting van de Raad van State. Daarom wordt de club opgeheven en richt men de Stichting Vrienden van Middelburg op.

Begin

Stichting Vrienden van Middelburg krijgt als eerste voorzitter emeritus predikant J. Brummelkamp en oud-geschiedenisleraar P.J. Smallegange als secretaris. Ze zetten zich in voor behoud en uitbouw van Middelburg als levende monumentenstad; Jaap van Wallenburg schrijft ingezonden brieven namens de VvM als waakhond van provincie en gemeente. Projecten als de herinrichting van het Abdijplein en hoogbouw Maïsbaaigebied komen als eerste aan bod.

Stichting

De Stichting werft donateurs, organiseert vele bijeenkomsten en lezingen en publiceert boekjes. De rollen binnen het bestuur zijn duidelijk. Jaap doet de PR en is de luis in de pels; Smallegange is de man met de scherpe pen. Een uitzonderlijk team dat oog en hart voor de stad heeft. En met succes actie voert. Helaas overlijdt Jaap veel te vroeg in 2001.

Publicaties

Tussen 1994 en 2007 verschijnen de publicaties: 'Het Hofje onder den Toren', 'Het Schuttershof Sint Sebastiaan', 'De Bolwerken van Middelburg', 'De beelden van het Schuttershof', 'Ron Kodde architect en Middelburger' en 'Johan de Koning architect met een missie'. De laatste twee publicaties verschijnen omdat beide architecten de Bronzen Veer kregen uitgereikt. De prijs wordt in 1997 door de VvM ingesteld voor diegene die zich onderscheidt in het behoud van monumenten.

Acties

De lijst van onderwerpen waarmee de VvM zich bemoeiden is lang. Een greep: de herinrichting van de Statenzaal, het Abdijplein, het hofje onder den Toren, het Polderhuis/Toeristisch Huis Zeeland, de beelden van het Schuttershof Sint Sebastiaan, groenbeheer, de bolwerken, de Markt, het Van de Perrehuis, het Stationsgebied met de goederenloods en het Seinhuis en historische lantaarns.

Doorstart

Na het overlijden van de laatste voorzitter, Job van der Zwan, in 2014, is het geruime tijd stil geweest. De bestuursleden beseffen echter het belang van de VvM. Komend jaar zullen de Vrienden van zich laten horen. Nieuwe donateurs kunnen zich opgeven via het contactformulier van de website www.vriendenvanmiddelburg.nl. Al meer dan dertig jaar zetten de Vrienden zich in voor het behoud van Middelburg als leefbare monumentenstad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden