FOTO: PR
FOTO: PR (Foto: PR)

Zeeuwse sportclubs hebben een taak

ZEELAND -  Het wordt ook wel de derde helft genoemd. Na het sporten wordt de kantine van de sportclub een uitgaansgelegenheid waarbij zowel sporters als toeschouwers onder het genot van alcohol en meestal een 'vette hap' de wedstrijd nog eens analyseren. Gezellig, maar weinig gezond. Daar komt nog bij dat in sommige sportkantines ook nog gewoon gerookt wordt. Het past niet echt bij een sportief leven of als voorbeeld voor een jongere generatie. Hoe is dat in onze provincie? Een rondje langs de Zeeuwse sportvelden.

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds is een initiatief gestart die 'op weg naar een Rookvrije Generatie' heet. Met een groeiend aantal partijen en personen werken zij toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat moet volgens de instanties lukken wanneer samen het goede voorbeeld wordt gegeven de omgevingen waar kinderen komen rookvrij te maken. En de sportclub is een mooi voorbeeld om in samenwerking het goede voorbeeld te geven. Maar hoe staan de sportclubs zelf daarin? Het ingeburgerde roken, drinken en het broodje bal is in de voetbalkantine of op het voetbalveld zo verbonden dat er nog een flinke stap is te maken. En verschillende sportclubs doen dat op hun eigen manier. Meerdere buitensportclubs in Zeeland nemen het initiatief om hun terrein rookvrij te maken. Per 1 september zijn 8 clubs in de provincie geheel of gedeeltelijk rookvrij, met als doel bij te dragen aan een Rookvrije Generatie. Vorig jaar had nog geen van de buitensportclubs in de provincie zich aangesloten bij het initiatief. Ook landelijk is het beeld positief: meer dan 550 buitensportverenigingen in Nederland zijn per 1 september rookvrij. Dat is flink meer dan vorig jaar, toen ruim 150 clubs de stap naar rookvrij hadden gezet. Ook het maatschappelijk draagvlak voor rookvrij sporten is groot; maar liefst 8 op de 10 Nederlanders wil dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn. Belangrijke factor in de toename van het aantal rookvrije sportclubs is de steun van de vijf grote buitensportbonden (KNVB, KNKV, KNHB, Atletiekunie en KNLTB), die zich inzetten voor het realiseren van een Rookvrije Generatie.

Algeheel rookverbod

Op de Zeeuwse sportvelden is er ook steun voor het initiatief, maar pakt iedere sportclub het op zijn eigen manier aan. De ene club is wat strenger in zijn aanpak dan de andere, zo blijkt. V.V. Kloetinge voert bijvoorbeeld een streng beleid. Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen (22 september) geldt op zaterdagen een algeheel rookverbod op het Wesselopark. Dat geldt ook voor de rookplek gesitueerd tussen de kantine en het kleedkamergebouw. Verder geldt een rookverbod voor een ieder op alle dagen en tijden voor de entree van het clubhuis en de entree van het kleedkamergebouw. Een algeheel rookverbod op de tribune en een algeheel rookverbod op alle dagen en tijden binnen in de gebouwen.

Broodje gezond

Wel wordt een flink verschil tussen clubs gemaakt in de aanpak van roken, drinken (alcohol) en gezondere snacks in de kantine. Vooral betreft het consumeren van alcohol en de 'vette hap' in de sportkantine voert men een verschillend beleid. Betreft rokers en rookgedrag zijn de verschillende sportclubs eenduidig. Maar betreft alcohol en snacks is de ene club wat toleranter dan de andere. Het niet meer schenken van alcohol in de sportkantine of de frikandellen vervangen door het broodje gezond gaat voor vele sportclubs net een stapje te ver. "Dat is ieders eigen verantwoordelijkheid en wij willen niet betuttelen" is een veelgehoord excuus. Het hoort er nou eenmaal bij! En het verkopen van alcohol en een patatje of snack is vaak financieel de kurk waarop de kantine drijft. Hans van Dijk (Oemoemenoe): "Maar we bieden vaak wel een alternatief door bijvoorbeeld naast de frites en frikandellen en kroketten ook het broodje gezond of iets anders op de menukaart te zetten.".

Kist appels

Dick Anbeek, bestuurslid van V.V. Zeelandia uit Middelburg: "Wij streven naar een gezondere kantine. Door bijvoorbeeld drankjes met minder suikers of 0% alcohol te promoten. Of zet als alternatief een kist appels in de kantine..." Wat opvalt is dat rookvrije plekken ook op en nabij de sportvelden en kantines meer uit het zicht raken. Stonden er voorheen supporters of leden nog wel eens voor de deur van de kantine te paffen, ze lijken nu meer en meer te worden verbannen naar speciale achterafplekjes. Uit het zicht van hun sportieve niet rokende pupillen en medeleden. Een voorzitter van een Zeeuwse club: "Het is toch geen reclame voor de sport dat leden en ook kinderen voor ze in de kantine zijn door een blauw rookgordijn moeten manoeuvreren?"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden