Oktoberfesten: viel Bier und Bratwurst

Het Oktoberfest staat weer voor de deur: eten, drinken, zingen en hossen. Walcheren is er klaar voor. Foto: Conny den Heijer/PR
Het Oktoberfest staat weer voor de deur: eten, drinken, zingen en hossen. Walcheren is er klaar voor. Foto: Conny den Heijer/PR (Foto: Conny den Heijer)

Vlissingen - Het Oktoberfest is een van oorsprong Beiers volksfestijn dat tot de oudste, grootste en langste feesten ter wereld behoort. Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Het ruim 200 jaar oude evenement gaat van start als de burgemeester van München op de derde zaterdag in september het eerste vat bier aanslaat.

Zo'n zes miljoen mensen genieten wereldwijd, maar voornamelijk in München en omstreken, zestien dagen lang van liters bier, braadworsten en pretzels. Het feest wordt ook in Zeeland gevierd en wordt steeds uitbundiger, al wil nog niet iedereen aan de traditionele lederhosen en dirndls. Veelal beperkt men zich hier nog slechts tot het dragen van een hoedje, een enkeling daar gelaten. Maar: de kuiten kunnen in het vet, de borsten in de push-up: Walcheren is er klaar voor.

Op 13 oktober is er het Oktoberfest in Het Arsenaal in Vlissingen waar je lekker kunt zingen en dansen op de muziek van DJ Do (skihut), Das Alpen Mädchen Monique von Beers en Die Super Tolle Schlager Schwestern. Reserveer snel want er zijn meer braadworsten dan kaarten te krijgen. Ook in Middelburg is het feest. Zaterdag 29 en zondag 30 september kun je al terecht bij Café De Koning aan de Turfkaai.

Martin Kaufman, organisator van het Oktoberfest in Het Arsenaal vertelt: "Anderhalf jaar geleden kreeg ik de vraag waarom er in Zeeland geen groot Oktoberfest werd gevierd. Toen hebben we besloten een try-out te doen in Het Arsenaal. Dat werd een succes, we kregen veel meer bezoekers dan we hadden verwacht. Dit jaar gokken we op nog meer mensen. Er zijn 650 kaarten in de verkoop en we verwachten een stormloop dit jaar. Het gonst al in de stad en de overige horeca haakt ook aan. Volgende week gaan we posters plakken, de online kaartverkoop is al gestart."

Een Duitse mevrouw praat ons nog even bij over het Oktoberfest. Want zoals wij het hier vieren haalt dat het natuurlijk niet bij het traditionele feest in Duitsland. "Het is heel gezellig, ellenlange tafels in enorme tenten en niet alleen bratwurst en pretzels maar ook jonge haantjes en haksen. Er zit meer achter dan alleen het bier drinken en eten. Je moet het meemaken om er over te kunnen oordelen, het is een hele belevenis."

De verklaring dat het Oktoberfest al in september begint, zit hem in het feit dat in Munchen in oktober nog al eens sneeuwstormen voorkomen. En omdat men het feest toch niet wil missen wordt er geen risico genomen. Maar de hoofdregel blijft dat de startzondag tussen 28 september en 4 oktober moet liggen.

Heb je niets in de kast hangen voor dit feest, dan kun je terecht bij Costuumpje in Arnemuiden of Kakelbont Kostuums in Goes voor een originele lederhose, dirndl en te gekke accessoires.

Mits het evenement in Het Arsenaal niet uitverkocht is, kunnen er ook kaarten aan de deur worden gekocht. Dit jaar kun je zelfs online een tafelarrangement reserveren. En dan is het net als in München: lange tafels, liters bier, vette worsten, zingen en plezier maken met proostende mensen. Kaarten zijn te bestellen via

http://www.oktoberfest-walcheren.nl/#tickets

Meer berichten