Solar Park Scaldia aan de rand van het Sloegebied in Vlissingen-Oost beslaat 39 hectare. De 151.000 zonnepanelen gaan vanaf eind oktober een kleine 13.000 woningen van energie voorzien. Foto: Conny den Heijer
Solar Park Scaldia aan de rand van het Sloegebied in Vlissingen-Oost beslaat 39 hectare. De 151.000 zonnepanelen gaan vanaf eind oktober een kleine 13.000 woningen van energie voorzien. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Sloegebied heeft grootste Solar Park

door Conny den Heijer

Afgelopen week is het laatste zonnepaneel bevestigd. Daarmee is de bouw van het Solar Park Scaldia aan de rand van de Sloehaven voltooid en kan het eind oktober in gebruik worden genomen.

Nieuwdorp - Verscholen tussen twee dijken en een flinke rij bomen zie je Scaldia amper staan vanaf de weg. Hoe krijg je zo'n enorm project zo in de omgeving ingepland zonder dat iemand er zich aan stoort? Tijdens een rondleiding met de burgemeesters van Borsele en Vlissingen, Dijksterhuis en Van den Tillaar, kregen we tekst en uitleg van Carsten Stang, directeur bij IB Vogt, het verantwoordelijke bedrijf voor dit project. "We hebben hier bijzonder prettig gewerkt", zegt Stang, "Alles ging in harmonie met de aanliggende bedrijven waar we regelmatig en goed contact mee hebben. Er zijn zover mij bekend, geen klachten geweest. Al was het wel een uitdaging gezien de internet- en overige kabels en gas- en waterleidingen die hier in de grond liggen. Zelfs een spoorlijn, hoogspanningsmasten, sloten en de aanleg van de wegen waar we rekening mee moesten houden. Het is een lang en smal stuk dus daar zaten nog wel wat haken en ogen aan. Neemt niet weg dat het gelukt is en ons bedrijf dus prima in staat is om zelfs op lastige plekken zo'n project te realiseren."

Vlissingen-Oost heeft dus op dit moment het grootste Solar Park van Nederland. "Maar dat zal slechts voor even zijn" zegt Stang lachend, "We zijn al weer druk met de onderhandelingen en voorbereidingen van ons volgende project in het land." Waar dat zal zijn houdt hij nog even voor zich. "Er zijn zoveel plaatsen in het land waar dit zou kunnen" zegt hij "Maar het is steeds weer een kwestie van grootte, de inpassingsmogelijkheid in de omgeving en uiteraard afhankelijk van de vergunningen die er voor worden afgegeven."

Betekent dit Solar Park nu een voortijdige sluiting van de kerncentrale? "Nee" zegt Stang, "Dat zal voorlopig niet gebeuren want ze hebben veel afnemers in het Sloegebied. En dit park is voornamelijk gebouwd om zo'n 13.000 huishoudens van energie te kunnen voorzien. Daar is door veel bedrijven in geïnvesteerd. Enkelen daarvan zijn TenneT, Enduris en Zeeland Seaports. Maar wie weet, er zijn hier nog mogelijkheden genoeg." Solar Park Scaldia beslaat 39 hectare grond, wat neer komt op zo'n 78 voetbalvelden. 55% van de zonnepanelen staat op Borselse grond, 45% op die van Vlissingen. Een bovenaanzicht kun je bekijken op:

www.ibvogt.com/nl/projecten.html

Meer berichten