Bij eenzaamheid voelen mensen een gemis aan verbondenheid met anderen. FOTO: Jurgen van Hoof.
Bij eenzaamheid voelen mensen een gemis aan verbondenheid met anderen. FOTO: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Eenzaamheid in het ouderschap

In de Week tegen Eenzaamheid (27 september-6 oktober) wil Home-Start Walcheren aandacht vragen voor eenzaamheid in het ouderschap. Want eenzaamheid is niet alleen iets van oudere mensen.

Ook vaders en moeders met jonge kinderen kunnen zich eenzaam voelen. Een kind krijgen is het mooiste wat je kan overkomen, maar óok een pittige uitdaging waarin eenzaamheid op de loer ligt. In die periode verandert namelijk veel in je leven: je wordt ineens samen ouders, dus de relatie met je partner verandert. Je bent 24 uur per dag, 7 dagen in de week verantwoordelijk voor je kindje. Je bent moe door de gebroken nachten. De relatie met je vrienden verandert omdat je veel minder tijd voor ze hebt. En ook aan jezelf kom je nauwelijks meer toe. ''En hoewel we weten dat heel veel ouders zich eenzaam voelen in het ouderschap, komen we er nauwelijks voor uit. We schamen ons als ouders om daarover te praten, of zijn bang dat we zeuren. En ervoor uitkomen, erover praten met anderen, dát kan nu juist zo enorm opluchten'', aldus Daphne, coördinator bij Home-Start Walcheren. ''De muren komen echt zo nu en dan op me af'' horen de vrijwilligers van Home-Start Walcheren vaak van de ouders die ze bezoeken. ''Het is voor ouders zó'n enorme opluchting als ze met een vrijwilliger over hun eenzaamheid kunnen praten, als die vrijwilliger ze vertelt dat het echt niet gek is wat ze voelen'', vertelt Daphne.

Geen één ouder manoevreert zich fluitend door het ouderschap. Al lijkt het soms wel zo, als we sociale media moeten geloven. Weten dat je niet de enige ouder bent die zich (soms) eenzaam voelt kan al een eerste stap zijn om die eenzaamheid aan te pakken. Dus doorbreek het taboe en praat erover! Home-Start Walcheren wil graag een platform bieden om dit taboe rond eenzaamheid in het ouderschap te doorbreken. Wil jij jouw verhaal kwijt, heb je tips voor andere ouders of wil je iets delen? Plaats het dan op de Facebookpagina van Home-Start Walcheren.

(www.home-start.nl / 0118 639311)

Meer berichten