Sinds Alie gestopt is met roken stort ze zich iets te gemakkelijk op de chips. "Daar moet ik wel wat mee." Foto: Conny den Heijer
Sinds Alie gestopt is met roken stort ze zich iets te gemakkelijk op de chips. "Daar moet ik wel wat mee." Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Irritaties, chagrijn, korte lontjes en veel chips tijdens Stoptober

Veere - Onze Stoptober deelnemers William en Monica hebben het lastig na een week niet gerookt te hebben. Chagrijn, kort lontje en vitterig tegen elkaar. Alie heeft zich op de chips gestort...

Hun gezichten spreken boekdelen als ik binnenstap bij William en Monica. Ik durf het bijna niet te vragen, maar toch: hoe gaat het? William is snel geprikkeld, geïrriteerd over kleine dingen en wil er zelf liefst met niemand over praten. "Want dan wordt het irritant." zegt hij, "Als je rookt zegt niemand er iets van maar als je stopt gaat iedereen zich er mee bemoeien. Ik voel me net als anders maar heb gewoon zin in een peuk. In plaats daar van neem ik nu een snoepje."
Monica voelt zich weinig gesteund door haar omgeving. "Als ik nu naar buiten ga in mijn pauze dan sta ik gewoon bij de groep rokers maar ik rook niet meer mee. Sommigen zeggen nu al dat ik het toch niet volhou. En William maakt het niet uit als ik weer zou beginnen. Maar ik zou me schuldig voelen omdat ik hem dan niet meer steun in zijn stoppoging." Lastig allemaal, misschien hebben jullie iets aan de Stoptober app? "Nee," roepen ze in koor, "Veel te betuttelend. Die app hoeft voor ons niet uit te rekenen hoeveel we langer leven als we niet roken, dat slaat nergens op."

Op naar Alie, die vrolijk de voordeur open doet. "Ja het gaat goed hoor" zegt ze lachend, "al betrapte ik mezelf er wel op dat ik de eerste dagen wat stiller en chagrijnig was. Het was vooral in het weekend lastig, twee dagen een feestje en tijdens mijn vrijwilligerswerk merkte ik dat ik wat kortaf reageerde op anderen." Alie had zich goed voorbereid. "Ik heb het boek 'Stoppen met roken' van Allen Carr gelezen. Daar in geeft hij voorbeelden maar ook raad. Een app op mijn telefoon daar begin ik niet aan, dat heb ik niet nodig. Wat me wel opvalt is dat ik gemakkelijker een hele zak chips naar binnen werk in mijn uppie. Dat is niet goed, daar moet ik op letten al heb ik niet meer trek dan anders. Als een roker me vraagt hoe het gaat dan vind ik dat prima. Maar als een niet-roker dat doet dan raak ik geïrriteerd. Dat voelt alsof ze me vragen of ik al 'net zo als zij' ben. Vraag me maar niets en doe vooral niet belerend."

Meer berichten