Wijkagente Maaike van Osta aan het werk op het Oranjeplein in Oost-Souburg. De meldingen gaan ook gewoon door. Foto: Conny den Heijer
Wijkagente Maaike van Osta aan het werk op het Oranjeplein in Oost-Souburg. De meldingen gaan ook gewoon door. Foto: Conny den Heijer (Foto: )

Week van de veiligheid: burgercontact

Oost-Souburg - Veiligheid is een breed begrip. Waar de een denkt aan inbraken denkt de ander aan het verkeer. De Faam ging een dag op stap met wijkagente Maaike van Osta in Oost-Souburg en Vlissingen om te kijken welke vragen er leven onder burgers over veiligheid.

Sinds december 2017 is Maaike samen met enkele collega's wijkagente in Souburg. We hebben afgesproken op het Oranjeplein, daar staat ze met haar pop-up bureau in de betonnen constructie voor de bejaardenwoningen. Haar aanwezigheid valt goed op en binnen enkele minuten meldt zich al een dame die overlast heeft van het dealen in de bomenbuurt en rond de flats. "Het is vervelend als je 's avond niet normaal naar buiten durft omdat mensen rond het portiek hangen die niet in onze buurt thuis horen. Kan de politie daar iets aan doen?" Maaike neemt de melding op en belooft daar 's avonds een extra rondje te rijden.

"Mensen verwachten van ons dat we met een pasklare oplossing komen in dit soort gevallen. Dat gaat niet maar wij adviseren wel om altijd een melding te doen zodat we weten wat er speelt in een buurt." Een meneer die ergens valselijk van beschuldigd is wil graag weten of hij niet verward is met iemand anders. "Al kom ik net voor dit geval vanaf het bureau, ik vind het handig dat de politie hier staat. Je kunt er zo naartoe, ze zijn direct aanspreekbaar." zegt hij. Dan krijgen we bezoek van een schoolklas. De juf zegt: "We zagen jullie staan en ja, dan willen we wel even weten wat jullie allemaal doen voordat we weer geconcentreerd aan het werk kunnen." Maaike beantwoordt de vragen van de kinderen, laat haar uitrusting zien en zegt dat ze haar pistool gelukkig nog nooit heeft hoeven gebruiken. Daarna helpt ze de rij kinderen weer netjes naar de overkant van de straat. "Leuk he, zo'n onverwachts bezoekje, Dat kan dus ook gewoon tussendoor. En kinderen zijn nieuwsgierig, daar hou ik van."

We gaan naar het Kroonjuweel waar parkeerproblemen zijn bij de school. Enkele ouders hebben zich opgeworpen om hier een einde aan te maken. "De overlast is groot," zegt Jeanet Steenbeek, een van de vrijwilligsters op de school. "En die wordt hoofdzakelijk toch veroorzaakt door de ouders zelf." Maaike spreekt af dat er contact opgenomen kan worden met een collega die zich er mee bezig gaat houden. Ook adviseert zij contact op te nemen met Veilig Verkeer Zeeland die lespakketten hebben.

Terug op het Oranjeplein volgt er een verzoek om eens een rondje mee te fietsen naar Ritthem en omstreken door een meneer die zich ergert aan de paardenpoep die overal ligt en aan het verkeersgedrag van tractoren en scooters. "Dat gaan we binnenkort doen, ik maak een afspraak met u." zegt Maaike. Dan naar Vlissingen, waar melding is gedaan van een gevaarlijke kruising in een 30 km zone. "Misschien maar eens snelheid beperkende maatregelen nemen in de wijk" oppert de melder.

Meer berichten