Foto:

Revalideren met behulp van een robot

door Conny den Heijer

Waar het kan en nodig is in de zorg

Vlissingen - Een robot voor revalidatie doeleinden. Met de kennis en kunde van vandaag is het allemaal mogelijk. Met inzet van de toekomstige gebruikers wordt er gewerkt aan verbeteringen.

Hilariteit alom als het lokaal van WVO Zorg in Ter Reede open gaat. "Hij is gekrompen" wordt er geroepen. En inderdaad, de zorgrobot in ontwikkeling, Astro genaamd, is zo'n 20 centimeter korter sinds de laatste keer dat de bewoners van het huis hem zagen. "Dat heeft een reden" zegt Dr. Isabelle Fabbricotti van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "U heeft de vorige keer aangegeven dat u hem te groot vond, vandaar dat we hem nu iets kleiner hebben gemaakt."

Astro is na de feedback van de vorige keer ook aangepast in zijn besturing en hij heeft een vriendelijker koppie gekregen al oogt hij verre van humaan. En dat vinden de bewoners van Ter Reede wel een dingetje. "Al knippert hij maar met zijn ogen, dan heb je in ieder geval het gevoel dat je contact hebt" zegt Cor Pols, een van de bewoners die de ontwikkelingen van Astro intensief volgt. "En misschien zou het ook leuk zijn als hij kan praten zodat je weet of je de oefeningen die hij je laat doen, goed hebt gedaan."

Een van de dames in het gezelschap is er duidelijk over: "Van mien oeft die nie te proaten oor, tis mae een dienk." Misschien is in haar geval een aan- en uitknopje een oplossing. Het wordt allemaal meegenomen in de ontwerpstijl van de robot want de klant is koning.

Inmiddels is er op de voor- en achterkant van Astro een verstelbare tablet gemonteerd en zijn twee webcams aangebracht. Hiermee kan hij bijvoorbeeld je stappen tellen en detecteert hij obstakels op de route. Alle onderdelen aan Astro zijn gemaakt van gerecycled plastic en uitgevoerd met een 3D printer.

Dat het apparaat te groot is voor huiselijk gebruik vinden sommige bewoners wel jammer. "Dus deze kan niet helpen met stofzuigen of de krant voorlezen?" vraagt een mevrouw. Nee, helaas dat kan (nog) niet. En dat is misschien maar beter ook want dan komen er toch mensen zonder werk te zitten. Het beste contact blijft immers menselijk contact. Een robot zal nooit specifiek op jouw afgestemde wensen kunnen reageren zonder eerst opnieuw geprogrammeerd te moeten worden.

WVO Zorg faciliteert in het project door zorgverleners en bewoners en hun familieleden inspraak te laten hebben op de ontwikkeling, het gebruiksgemak en de uitvoering van Astro. Over enige tijd wordt de robot ingezet op de revalidatie-afdeling om te kijken of hij naar tevredenheid werkt. Het project wordt gefinancierd door de Erasmus Universiteit en een fonds uit de EU.

Een internationale groep studenten werkt aan het project, zij komen uit Italië, Frankrijk, Japan en Nederland en studeren biorobotica. Voorlopig wordt gekeken naar het effect van de robot bij de inzet op revalidatie, ondersteuning bij het lopen en herstelgericht werken (rehabilitatie).

Meer berichten