Daar zitten ze dan, onze deelnemers aan Stoptober 2018. V.l.n.r: Alie Alink, Monica Jobse en William Furster. FOTO: CONNY DEN HEIJER
Daar zitten ze dan, onze deelnemers aan Stoptober 2018. V.l.n.r: Alie Alink, Monica Jobse en William Furster. FOTO: CONNY DEN HEIJER (Foto: CONNY DEN HEIJER)

Stoptober; gestopt of toch niet?

Conny den Heijer

Het resultaat na vijf lange weken

Het zit er op, Stoptober 2018. Vijf weken lang volgden we drie deelnemers, Alie Alink uit Biggekerke, Monica Jobse uit Koudekerke en haar vriend William Furster. Zij delen hun ervaringen en maken de balans op.

Veere - Voor het eerst in deze vijf weken ontmoetten ze elkaar in levende lijve, de deelnemers aan Stoptober. Het waren weken van afzien, chagrijn, frustraties weg eten en gewichtstoename. Maar ook weken van volhouden of niet: Alie is het gelukt om helemaal te stoppen, William rookt zijn avondsigaartje en Monica blijkt afgelopen week toch weer te zijn begonnen. "Maar, "zegt ze, "Ik rook wel minder dan eerst, niet meer dan twee sigaretten per dag. En ik ben al heel blij met dit resultaat. Nu hopen dat ik de mezelf opgelegde max van twee per dag volhoud. De druk is er voor mij een beetje vanaf nu William toch iedere dag zijn sigaartje rookt. Ik voel me dan ook niet schuldig dat ik toch weer rook."

William was niet gemotiveerd om mee te doen maar probeerde het toch. Hij hield het niet vol en stapte over van acht sigaretten overdag naar een of twee filtersigaartjes 's avonds. "Als ik meer gemotiveerd was geweest, was het vast wel gelukt. Nu ergerde ik mij alleen aan goed bedoelde opmerkingen van mensen als 'volhouden hoor' of 'je kan het'. Wel vind ik nu dat als anderen mensen hebben gerookt in daarna in mijn buurt komen staan, dat dat stinkt. De gewoonte om hier in huis niet binnen te roken blijft, ook als het straks winter is." Alie had er het minste moeite mee en is de enige van de drie die het volhield. Zij was van meet af aan overtuigd dat het haar ging lukken, ontzettend gemotiveerd en niet oordelend over de andere deelnemers. "Ik weet dat het heel moeilijk is want ik was al eens 15 jaar gestopt. En daarna zomaar weer begonnen. Ik oordeel dus niet maar ben heel erg trots op mezelf dat het gelukt is. Het afleren van een gewoonte is lastig, je moet een ander leefpatroon zoeken voor jezelf, andere bezigheden vinden op de momenten dat je normaliter even was gaan zitten voor een sigaretje. Mij is dat gelukt." Waar alle deelnemers zich voornamelijk van bewust waren in het begin, was dat ze alle drie een kort lontje hadden. Dat hebben sommige mensen in hun omgeving moeten ontgelden als was het gelukkig van korte duur. Zij ergerden zich het meest aan opmerkingen van voornamelijk niet-rokers, die erg makkelijk oordelen omdat ze zelf niet weten hoe lastig het is om van een rookverslaving af te komen. Mensen die zelf ooit gestopt zijn, weten hoe moeilijk het is om te stoppen en hebben begrip voor je buien en je humeur. Dat Alie een voorliefde heeft voor chips en Monica voor tic-tac was inmiddels duidelijk. Wij konden het niet laten hen daarmee te bedanken voor hun deelname. Voor William konden we niets anders bedenken dan een rode kaart, die hij heel sportief in ontvangst nam. Dank voor jullie gastvrijheid en dank dat we jullie vijf weken lang mochten volgen met onze lezers van De Faam.

Meer berichten