Foto:

Burgemeester in veranderende tijden

Theo Rietveld

Middelburgse Luiken

In de afgelopen honderd jaar heeft Middelburg zestien burgemeesters gehad. Vijf daarvan waren waarnemend burgemeester. Pieter Dumon Tak (1915-1932) droeg het langst de ambtelijke keten: zeventien jaar.

Middelburg kent vele bekende stadgenoten. Ik denk bijvoorbeeld aan Johannes Goedaert, natuurhistoricus, entomoloog, illustrator en kunstschilder uit de 17e eeuw, Isaac Beeckman, natuurkundige uit de 17e eeuw, Jacoba van de Perre-van den Brande, oprichtster en voorzitster van het Natuurkundig Genootschap der Dames (18e eeuw), Eduard Fokker, politicus uit de 19e eeuw en Hans Laroes, journalist en tot 1 januari 2019 interim-hoofdredacteur bij KRO-NCRV. Markante Middelburgers. Hoort burgemeester Johan de Widt in deze rij?

In een extra editie van het Zeeuwsch Dagblad van woensdag 19 februari 1958 lezen de Middelburgers drie pagina's over hun nieuwe burgemeester. Het duurt dan nog zeven maanden voordat de vacature wordt ingevuld. Na het vertrek naar Deventer van burgemeester Bolkestein draagt wethouder Kögeler zeven maanden de ambtsketen voordat hij deze om de schouders van Johan de Widt hangt.

Middelburg kent interessante tijden: het drie-eilandenplan, de aaneenhechting van de voormalige eilanden Noord-Beveland, Walcheren en Zuid-Beveland, die in 1961 gereed komt en waaraan in 1958 nog volop wordt gewerkt; de industrie plannen in het Sloegebied en de verandering van sommige gemeente grenzen. En niet te vergeten de woningnood die in de provinciehoofdstad heerst. Het laatste is van alle tijden. Maar ook de belabberde financiële positie van de stad, ook al geen nieuws. Voor de niet sluitende begroting van 1958 vraagt de gemeente een verhoging van de rijksbijdrage. Of ze die krijgen? Interim-burgemeester Kögeler wenst de nieuwe burgemeester veel succes toe.

In zijn eerste toespraak laat de Widt weten dat de wederopbouw vrijwel voltooid is. Verder vindt hij dat hij samen met ambtenaren en hoofden van dienst "service" moet verlenen aan de stad: "Niet wat wij gisteren waren, maar wat wij morgen gezamenlijk zullen doen, verenigt ons tot een stad. In een goede sfeer en met respect voor elkaars inzicht de gemeente dienen in deze belangrijke en boeiende tijd", is de kop van één van de drie bladzijden van een speciale uitgave van de krant.

Johan de Widt (1908, Apeldoorn), volgt de HBS en werkt bij de gemeente, vertrekt naar Nederlands-Indië en is daar bestuursambtenaar. In 1935 keert hij terug, trouwt met een studiegenote en wordt in 1941 burgemeester in Pekalongan. Na zijn gevangenschap door de Japanners keert hij na vier jaar terug naar Nederland. In 1946 wordt hij burgemeester in het Overijsselse Avereest. In Middelburg duurt het opnieuw zeven maanden voordat zijn opvolger aan het werk gaat: mr. Drijber.

Meer berichten