Een beeld van een eerdere herdenking bij de Liberty Bridge in Westkapelle. FOTO: POLDERHUIS WESTKAPLLE
Een beeld van een eerdere herdenking bij de Liberty Bridge in Westkapelle. FOTO: POLDERHUIS WESTKAPLLE (Foto: Polderhuis Westkapelle)

Herdenking geallieerde landingen op de Walcherse kust in 1944

Op 1 november is het 74 jaar geleden dat op twee de stranden van Vlissingen en Westkapelle kwamen de geallieerden aan land kwamen om Walcheren te bevrijden.

Walcheren - Donderdag 1 oktober is vanaf 11 uur een herdenkingsceremonie bij de Liberty Bridge bij Het Polderhuis. Hierbij worden de militaire slachtoffers herdacht die bij de bevrijding van Westkapelle vielen. Aansluitend worden bij het monument achter de vuurtoren de burgerslachtoffers herdacht, die rondom de bevrijding vielen. Deze plechtigheid start om 12.00 uur. De organisatie hoopt nog twee veteranen te mogen ontvangen van het 47RMC die betrokken zijn geweest bij de daadwerkelijke landing. Kinderen van basisschool De Lichtboei leggen bloemen.

47RMC

Vanuit het Polderhuis vertrekt vrijdag 2 november om 8.30 uur een delegatie te voet richting Vlissingen. De delegatie bestaat uit leden van de 47 Royal Marine Commando Association en familieleden van commando's die betrokken zijn geweest bij de landing op Westkapelle. Onderweg wordt aandacht besteed worden aan de littekens die de oorlog heeft nagelaten in het landschap en de dorpen. In de openlucht kerk bij Dishoek neemt de delegatie deel aan een korte plechtigheid daar. De gevechten bij Dishoek zorgden voor zware verliezen aan de geallieerde zijde. In Dishoek wordt een cheque overhandigd aan de Dorpsraad van Koudekerke, bestemd voor het moment dat daar geplaatst gaat worden. Dit monument zal een blijvende herinnering zijn aan de oorlogsgeschiedenis van het 47RMC. Hierna vervolgt het gezelschap de weg vervolgen naar Uncle Beach in Vlissingen voor een korte ceremonie als afsluiting van de dag.

Fly by

Vrijdag om 11.00 uur wordt in en bij de Catharinakerk te Zoutelande herdacht. In aanwezigheid van nabestaanden van veteranen leggen de kinderen van groep 8 van kindcentrum 't Paalhoofd bloemen. Luctor et Emergo verzorgt het muzikale gedeelte van de herdenking. Om 13.30 uur wordt herdacht op de oude begraafplaats aan de Westkapelseweg. Tijdens de bijeenkomst komen vier oorlogsvliegtuigen over.

Meer berichten