Wie bepaalt er eigenlijk wat wij eten?


Een deel van de oogst met een vlekje? Geen probleem voor talloze Zeeuwen. "Die helpen me van mijn handel af", merkt René Dingemanse.
Een deel van de oogst met een vlekje? Geen probleem voor talloze Zeeuwen. "Die helpen me van mijn handel af", merkt René Dingemanse. (Foto: MARCEL VAN DER VOORT)

Wie bepaalt er eigenlijk wat wij eten?

Marcel van der Voort

Afwijkende oogst krijgt bijval

Na de warme en droge zomer blijkt tijdens de oogsttijd dat veel groente en fruit niet voldoen aan de eisen. De formaten zijn kleiner en producten hebben vaker plekjes of andere afwijkingen. Wie bepaalt er eigenlijk wat wij eten? "De Retail beslist wat wij eten", verklaart agrariër Kees Hanse uit Zierikzee. "Wat de supermarkt neerlegt, dat eet de consument", klinkt het verder.

VLISSINGEN - "Dat de retail bepaalt is de afgelopen jaren gegroeid. Nu komt de consument erachter. Wij als producent weten het langer, maar konden er geen vinger achter krijgen. De Zeeuwen vinden dat de kweker niet de dupe mag worden van de regels die de retail stelt. De telers moeten zich houden aan tal van regels. Daarnaast zijn er supermarkten met nog een eigen protocol." Mag fruit echt geen plekje hebben? Hanse: "Als een plekje de kwaliteit schaadt. Dus als de appel beurs is, dan niet. Dat is niet haalbaar. Wel als er een ander niet schadelijk plekje op zit. De regelgeving is helemaal doorgeslagen. Een banaan mag van mij recht of krom zijn, als die maar goed in de schil zit en lekker is."

Naakt

Steeds meer winkels willen in plastic verpakte komkommers in hun schappen. Komkommer-, tomaten- en paprikateler Jaco Kieviet uit Bruinisse doet daar niet aan mee: "Er zijn inderdaad afnemers die willen dat de komkommer in plastic zit. De belangrijkste reden is dat het product langer houdbaar is. Ook wordt er meer aan een gesealde komkommer verdiend. Ik lever 'naakte' komkommers aan de Belgische veiling. Ik vind persoonlijk dat wij van het plastic af moeten." Wie gaat erover of de komkommer wel of niet in het plastic moet? Kieviet: "Daar gaan andere partijen over. Met name de tussenhandel. Het heeft te maken met aan wie je levert. Diverse collega's in de buurt sealen hun producten."

Bruse tomaatjes

Wie bepaalt wat wij eten? Kieviet: "Ik denk uiteindelijk de supermarkt. Als het er ligt kan je het kopen, anders niet. Ik teel bijvoorbeeld zoete kleine paprika's, die verkopen de meeste supermarkten niet. Ze steken er geen tijd in en dan gaat het niet. Ze zijn moeilijk te beïnvloeden. Want als ze een product niet verkopen, dan blijven ze ermee zitten. Voor de grote loods van Kieviet, aan de Molenweg staat een kar met onder andere zijn eigen gekweekte Bruse tomaatjes, komkommers en snackpaprika's. In de kassen is volop bedrijvigheid. Kieviet vindt dat groente en fruit best een afwijking mag hebben en bekent niets weg te gooien. "Tien tot vijftien procent van de oogst is niet klasse 1 en dat gaat in een speciale veilingkist. Er is overal een markt voor", besluit hij.

Duizenden mensen

René Dingemanse van Zeeuws Hof in Biggekerke is bezig met het bijvullen van zijn groente stal. Het is vroeg in de ochtend en de biologische landbouwer is al een tijd aan het werk. "Wat we eten bepalen we zelf. Hoe het eruit moet zien wordt bepaald door de Retail", valt hij met de deur in huis. "De lat voor uiterlijke kwaliteit ligt hoog. In bijzondere jaren zoals deze zomer is het bijna onmogelijk om daar aan te voldoen. Ik vind dit een kwalijke zaak. Op deze manier wordt er onnodig voedsel verspild." Even later verduidelijkt hij: "Bij ons waren de pompoenen onlangs niet geschikt voor de Retail omdat er verkurking is opgetreden. Wij hebben een oproep gedaan via Facebook en daar kwamen duizenden mensen op af waardoor wij op deze manier toch nog onze pompoenen kwijt raakten."

Normering

Commercieel-directeur Wilfred van Elzakker van de Agrimarkt reageert in Wemeldinge: "Er is een systeem dat niets met de supermarkten te maken heeft. Na de oorlog kwam er veel productie van groente en fruit. Daardoor volgden er wettelijke normeringen. Kwaliteitsklassen voor aardappels, groente en fruit. Verdeeld over de klassen 1, 2 en 3. Normering voor de maat en het uiterlijk. Voor het product in de supermarkt komt is de kwaliteitsklasse al bij de boer bepaald. Klasse 1 is voor de winkel. Op dit moment zijn er veel te veel regels als je kijkt wat er wordt verspild in Nederland. Dat heeft te maken met de normering. Ik ben voor afschaffing van de regels. Want een product met een plekje kan prima smaken. Dan ligt de keuze bij de supermarkt." Woordvoerder Suzanne van der Vaart van Jumbo: "Bepaalde reguliere aardappelen, groente en fruitproducten worden verpakt. Het uitgangspunt is dat we alleen verpakkingen gebruiken wanneer dit nodig is. Verpakkingsmateriaal heeft een belangrijke functie als het gaat om voedselveiligheid en houdbaarheid. Zowel in de winkel als bij klanten thuis."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden