Vlnr: Burgemeester Dijksterhuis van Borsele, Anton Milner CEO IK VOGT, wethouder Els Verhage van Vlissingen, Hans Hoven, initiatiefnemer Solar Park Scaldia. Foto: Conny den Heijer
Vlnr: Burgemeester Dijksterhuis van Borsele, Anton Milner CEO IK VOGT, wethouder Els Verhage van Vlissingen, Hans Hoven, initiatiefnemer Solar Park Scaldia. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Solar Park geopend in Vlissingen-Oost

Afgelopen donderdag werd in Nieuwdorp het Solar Park Scaldia officieel geopend. Met de ingebruikname is Vlissingen-Oost dé plek in Nederland met het - tot nu toe - grootste zonnepark van Nederland.

door Conny den Heijer

Met een druk op de knop openden burgemeester Dijksterhuis, Anton Milner, Els Verhage en Hans Hoven het zonnepark. Op het park staan 140.084 zonnepanelen die 12.950 huishoudens van energie kunnen voorzien.

Uiteindelijk moeten we naar een maatschappij die geen gebruik meer maakt van fossiele brandstoffen maar die zijn energie haalt uit wind, getijden en zon. Vlissingen-Oost bleek, ondanks vele hobbels, een prachtige plek voor het zonnepark. De grootste uitdaging voor IB VOGT was de aanleg van het geheel op een terrein waar rekening gehouden moest worden met alle kabels die er al lagen, het wegennet en de hoogspanningsmasten op het terrein.

"Scaldia was een project waar door veel mensen uit verschillende landen aan gewerkt is" zei Carsten Stang, executive director van IB VOGT. "We willen dan ook iedereen bedanken voor zijn bijdrage, in welke vorm dan ook. De samenwerking verliep soepel en was geweldig", laat hij weten. Daarmee doelde hij onder andere op de vergunningen die nodig waren om het project te kunnen starten.

Burgemeester Dijksterhuis van Borsele en wethouder Verhage van Vlissingen benadrukten de duurzaamheidsambities van hun gemeenten. "Duurzaamheid, milieu en klimaat zijn onderwerpen waar iedereen gezamenlijk zijn schouders onder moet zetten" zei Dijksterhuis. "Zo kunnen we er voor zorgen dat generaties na ons hier ook met plezier kunnen wonen en werken."

Wethouder Verhage refereerde aan de Zeeuwse energiedialoog die woensdag in Vlissingen werd gehouden in aanwezigheid van Ed Nijpels. "Hier is de aftrap gedaan voor de aanpak van de Zeeuwse energietransitie. We moeten tot realistische oplossingen komen voor een toekomst waar we samen zorgen voor een beter milieu vanuit de provincie met de meeste zonuren."

Meer berichten