Foto:

Ontbijt in de morgen, dag zonder zorgen

Het gekakel uit groep 1 was op de gang al te horen. De kinderen zaten in verschillende groepjes met elkaar te kletsen en stevig te ontbijten. Het ontbijt is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag.

door Marit Jansen van Galen

MIDDELBURG - Wat begon als een voorzichtig idee is uitgegroeid tot het grootste ontbijtevenement van Nederland. In 2003 waren er een aantal bakkers die zich zorgen maakte over het maatschappelijk probleem: kinderen slaan hun ontbijt over. Vijf basisscholen wilden dat jaar proefkonijn zijn. Juffen en Meesters gingen samen met leerlingen feestelijk ontbijten. Dat smaakte naar meer. Een jaar later deden al meer dan honderd basisscholen mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Ongeveer 25.000 kinderen kregen een ontbijtpakket en lesmateriaal. Op deze manier leerden de kinderen spelenderwijs waarom een ontbijt zo belangrijk is. Ondertussen doen er basisscholen uit iedere provincie mee. Bekende Nederlanders zetten zich ook in voor dit goede initiatief. Ieder jaar wordt de week feestelijk geopend. Dit jaar was het de beurt aan DJ Nicky Romero. Aan boord van Raderstoomboot De Majesteit in Rotterdam vond de opening plaats van het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt.

Versieren

Op basisschool het Element aan de Roozenburglaan in Middelburg begonnen de leerlingen met het versieren en kleuren van een placemat. Na het versieren werden de tafels gedekt met eigen bordjes en bestek. Toen dat eenmaal stond was het tijd om aan te vallen. Een boterham met kaas, jam, pindakaas of gezonde aardbei en bietjes spread. Er was keus genoeg. Toch kozen niet alle kinderen voor zoet beleg op de boterham. Ook plakken kaas en stukjes komkommer gingen prima naar binnen. Door een ander ontbijtritueel dan de kinderen gewend zijn, leren ze nieuwe producten kennen en bewust om te gaan met het ontbijt.

Naast het ontbijt op school krijgen een aantal leerlingen een uitnodiging voor het Burgemeestersontbijt. Het groepje kinderen ontbijt dan samen met de Burgemeester in het gemeentehuis.

Kinderpostzegels

Naast het Burgemeestersontbijt zet de organisatie zich in voor een goed doel. Dit jaar kozen ze voor een doel dat zich richt op het welzijn en de gezondheid van kinderen, namelijk de stichting Kinderpostzegels. Het bewust maken van het goede doel en het eten van een goed ontbijt, want een ontbijt in de morgen is een dag zonder zorgen!

Meer berichten