Iris Ridderikhoff van De Zeeuwse Winkel. Foto: Theo Rietveld
Iris Ridderikhoff van De Zeeuwse Winkel. Foto: Theo Rietveld (Foto: THEO RIETVELD)

Zeeuwse Winkel voor Zeeuws goed doel

Zeeuwser kan het niet. De Stichting Zeeuwse Winkel heeft een winkel met Zeeuwse producten afkomstig van ruim veertig Zeeuwse ondernemers; er werken ruim twintig vrijwilligers. Doel van de Stichting is de winst te schenken aan Zeeuwse goede doelen. Wie zijn die Zeeuwen?

door Theo Rietveld

MIDDELBURG - Als ik omstreeks 11 uur de Zeeuwse Winkel aan de Langeviele 65 binnenstap, lopen er al wat verdwaalde herfsttoeristen rond. Overal waar ik kijk lees ik Zeeuws: Hosternokke en Môk ôk hè! mokken, tassen en schoudertassen met de Zeeuwse Knoop: Kalm blûve!, woonaccessoires, beeldjes, petten, sieraden, bieren, wijnen, magnetenboekjes, handdoeken, serviesgoed en schorten. Langs de wand hangt een enorme Zeeuwse Knoop in een lijst. Achter de kassa staat Lineke, sinds kort vrijwilligster en daarvoor vijfentwintig jaar werkzaam geweest in de winkelbranche. Geroutineerd staat ze een jong Aziatisch echtpaar met drie kinderen te woord en biedt hen Zeeuwse Knoop dropjes aan.

Iris Ridderikhoff is bestuurslid vanaf het begin. Met haar zit ik in het achterste gedeelte van de winkel. Iris: "In deze ruimte zat tot voor kort een groentezaak. Nu deze is vertrokken, gebruiken wij deze ruimte." Alle eetbare producten zijn zonder chemische toevoegingen, benadrukt ze. Iris vertelt dat ze in oktober 2015 nog samen optrok met de Stichting Chocolate Lovers en Signmakers-Zeeland. Eerstgenoemde haakte af: de realisering van de Willie Wonka Villa, een vakantiehuis voor familie van langdurig zieke kinderen was hun enige doel. Iris: "Daarna zijn we verder gegaan met een iets andere opzet. Zeeuwse-winkel is onderdeel van Signmakers Zeeland en levert voornamelijk producten die gemaakt worden in Zeeland of die met Zeeland te maken hebben. Wij bieden de mogelijkheid om startende ondernemers op weg te helpen om via onze winkel hun product aan te bieden". Momenteel verkoopt ze van 42 kleine Zeeuwse ondernemers de producten.

Iris: "Ons doel is om regionale initiatieven die zich inzetten voor langdurig zieken of gehandicapten, financieel of materieel te ondersteunen. Zo hebben wij vorig jaar een deel van de nieuwe keuken van het Hospice in Middelburg met een financiële bijdrage ondersteund. Elk jaar beslissen we in december naar welk goed doel onze winst gaat. De regel is wel dat donaties alleen naar Zeeuwse organisaties gaan".
Twee vrijwilligsters achter de toonbank. De één pakt artikelen uit een kartonnen doos en de ander vertelt haar welke prijzen erbij horen. Iris legt uit dat ervaren vrijwilligers nieuwkomers inwerken. "We zijn één grote familie. Voorwaarde is wel dat iedereen vlot Nederlands moet kunnen spreken. Specifieke taken zijn de kassa en de boekhouding. Alle andere taken worden door de vrijwilligers uitgevoerd: het uitpakken, prijzen en inde winkel plaatsen van de artikelen. Op weekroosters staan de dagdelen waarin iedereen is ingedeeld. Het zijn niet alleen Zeeuwen die de weg naar de winkel vinden: het is een winkel voor iedereen".

Meer berichten