Meneer Elias is 88 jaar en gaat drie keer per week naar fitness. Niet tussen de stoere mannen maar bij Club Vief. Foto: Conny den Heijer
Meneer Elias is 88 jaar en gaat drie keer per week naar fitness. Niet tussen de stoere mannen maar bij Club Vief. Foto: Conny den Heijer (Foto: )

Drie keer per week een uurtje

In Club Vief in Ter Reede treffen we meneer Elias. Hij is 88 jaar en gaat drie keer per week een uur naar de fitness. Als jongeman van 21 jaar kreeg hij Tuberculose (TB) waardoor hij twee jaar in bed heeft moeten liggen. Daarna moest hij weer van voren af aan beginnen met alle activiteiten die hij gewend was te doen.

door Conny den Heijer

Tuberculose is een zeer besmettelijke infectieziekte die in zijn jeugd regelmatig voor kwam. De verschijnselen zijn overmatig hoesten en zware vermoeidheid. "Mijn vrienden gingen stappen, ik lag in een sanatorium. Toen ik daar uit kwam moest ik alles weer langzaam opbouwen." zegt Elias. "Daar ben mee door gegaan, maar wel altijd met het TB-verhaal in mijn achterhoofd. Bij Club Vief maak ik gebruik van alle apparaten wat tot gevolg heeft dat ik er op mijn leeftijd nog steeds fit ben, zelfstandig woon en gewoon een papiertje van de grond kan oprapen."

Hij heeft zijn hele leven veel gelopen, als 1e klinisch chemicus in het Sint Joseph- en Bethesda ziekenhuis. "Met fitnessen gebruik je echt alle spieren, niet alleen die in je benen. Ik wil niet naar een gewone sportschool tussen de stoere mannen want competitie hoeft van mij niet. Daarom kom ik drie keer per week met de auto hier naartoe. Ik woon op de Boulevard maar durf niet zo goed meer van de Leeuwentrap af. Het is een rot trap met smalle treden dus die vermijd ik liever. Hier sporten doe je echt voor je lol want er moet niets. Als ik even wil pauzeren dan ga ik lekker even zitten. En het personeel bij Club Vief is zeer gedienstig: oudere mensen zijn soms wat onhandig maar zij leggen je precies uit hoe alles werkt, je krijgt een papier waar het op staat of ze doen een oefening met je mee. Het bevalt mij prima zo." Meneer Elias heeft geen favoriet toestel om te sporten, hij gebruikt ze allemaal. "Je leven is veel aangenamer als je meer kunt," zegt hij. "Ik ben een redelijk solitair figuur en afhankelijk worden lijkt me vreselijk. Ik heb weinig contacten buitenom de sport. Daarom wil ik hier zo lang als ik gezond blijf, mee doorgaan."

 

 

Meer berichten