Foto:

Succesvol seizoen voor Youri

Met twee titels in de X30 Cadet-klasse kan karter Youri Bonte terugblikken op een zeer succesvol seizoen. In de zomer werd hij al kampioen in het Nederlands kampioenschap X30, zondag werd de twaalfjarige snelheidsduivel uit Vrouwenpolder in het GK4-kampioenschap gehuldigd voor zijn tweede eindzege. Die had hij overigens al tijdens de vorige ronde in Spa veiliggesteld.

Net zoals in het NK was Youri ook in het GK4-kampioenschap op dominante wijze naar de titel gesneld. Van de achttien races won hij er maar liefst veertien! Dat hij zo sterk zou zijn, had hij niet verwacht. Of toch wel? "In Genk ging het tijdens de eerste race voor de KNAF Cup al heel goed, daar pakte ik mijn eerste podiumplaats. Daardoor hadden we al een klein beetje verwachtingen gekregen voor het GK4-kampioenschap", blikte Youri op het circuit van terug. "Maar ik wist dat het niet gemakkelijk ging worden. Ik had van tevoren op de deelnemerslijst gekeken en zag een aantal goede namen."

Tijdens de eerste race van het GK4-kampioenschap in Mariembourg zou Youri dan wel zien waar hij stond. Op de piste in Zuid-België gingen de trainingen direct uitstekend, en in de kwalificatie pakte de rijder van topteam OW Karting prompt poleposition! Maar wat daarna gebeurde overtrof zijn verwachtingen. Hij won alle drie de races van het weekeinde. "Ik had niet verwacht te winnen. Dat ik er meteen drie op rij pakte, maakte me natuurlijk heel blij. Daarna dacht ik dat ik in het GK4-kampioenschap misschien wel kon meedoen om het podium in de eindstand."

Tijdens de tweede ronde van het kampioenschap, gehouden in Emmen, won hij opnieuw alle drie de races. En wat dacht je? Ook tijdens de derde ronde won hij er drie uit drie. Toen begon het bij Youri te dagen. "Ik kon misschien wel meedoen om de titel. Het ging zo goed." Pas daarna, in Assen, won hij voor het eerst een race niet (de andere twee won hij overigens). Maar intussen was duidelijk geworden wie de nummer-een-kandidaat voor de titel was.

Zo was hij ineens de favoriet geworden. Hoe hij daar mee omging? "Ik heb gewoon mijn hoofd koel gehouden. Ik heb ervoor gezorgd dat ik tijdens de races niet gefrustreerd raakte en dat hielp. Dat was soms wel moeilijk, maar dan dacht ik: gewoon doorrijden. Ook als ik gespind was. Ik wist dat de andere rijders tijdens de race ook wat zou kunnen overkomen."

Ondanks zijn vele overwinningen op rij, was het nooit gemakkelijk, vond Youri. "De concurrentie was heel goed. Voor de wedstrijden was ik dan ook vaak zenuwachtig. Gelukkig had ik daar tijdens de races geen last van. Dan dacht ik er gewoon niet aan."

Gevraagd naar zijn mooiste race van het seizoen noemt hij zijn eerste weekeinde op het circuit van Genk in het GK4-kampioenschap. "En dan vooral de derde race. Daar pakte ik de koppositie door de nummer één in de laatste ronde nog in te halen. Dat was echt heel gaaf."

Met twee titels op zak stapt Youri voor komend seizoen over naar de Junioren-klasse. Hij keek er al naar uit. "Ik denk dat de Junioren-klasse leuker wordt om in te rijden, want het deelnemersveld is groter en het gaat sneller natuurlijk. Het wordt echt vechten voor je plek, verwacht ik." De hoop dat hij meteen goed kan meedoen, is er. Hij reed afgelopen seizoen tenslotte al een keer een race bij de Junioren. "Ik werd zesde in het dagklassement. Ik was er blij mee. Het kan weer een leuk jaar gaan worden!"

Youri Bonte wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roompot, Jan Kassa, Huijzers grootkeuken techniek, Lamb Weston en Breezand vakanties.

Meer berichten