Op de foto: De Zeeuwse Deernen met rechtsachter (met zonnebril en zwemvest) Dinie van Belzen. Foto: Conny den Heijer
Op de foto: De Zeeuwse Deernen met rechtsachter (met zonnebril en zwemvest) Dinie van Belzen. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Zomer en winter lekker naar buiten

De slag te pakken krijgen, dat is de hele truc. Dinie van Belzen is 74 jaar, super sportief en doet onder andere aan sloeproeien.

door Conny den Heijer

Middelburg - Twaalf jaar geleden werd ze uitgenodigd door een vriendin om eens mee te gaan naar het sloeproeien. Ze was verkocht: tot maximaal windkracht 5 roeit Dinie mee in een sloep als lid van De Zeeuwse Deernen.

"Het is absoluut weer eens iets anders dan wat ik gewend was. De riemen waar je mee roeit wegen zo'n zeven kilo per stuk. Daar moet je niet krampachtig mee roeien maar je moet er aan hangen. Het is een slag die je te pakken moet krijgen maar dan gaat het prima." vertelt ze. "Het is zo heerlijk om de Ooster- of Westerschelde op te gaan of het Veerse Meer. We trainen iedere zaterdag, zo'n anderhalf uur per keer."

Ze heeft al menig wedstrijd in the pocket en laat trots haar medailles zien. "Vorig jaar nog meegedaan aan de Veerse Meer Race. Na zo'n race heb ik nergens last van, geen spierpijn of zo, wel voel ik me de volgende dag wat vermoeid. Ik heb altijd uitdagingen gezocht. Ik zwom 50 banen per keer in het zwembad, ga gemakkelijk met mijn vriendin even op de fiets naar Goes, heb de Dam tot Dam Loop gedaan en de Kustmarathon gewandeld. Nu ik dat allemaal gedaan heb is voor mij die competitie er af. Dan wil ik mijn grenzen weer verleggen."

Dinie vindt het allemaal een kwestie van discipline. En die heeft ze: "Ik heb ook niet altijd zin maar er wordt op je gerekend en dat is dan voor mij de stok achter de deur. Achteraf was het dan toch wel weer leuk als je gegaan bent. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn, zomer en winter. Door het Kanaal van Walcheren in de sloep of door de grachten van Amsterdam. Dat hebben we ook vorig jaar gedaan, een traject van 22 kilometer. Sloeproeien is een teamsport dus je moet goed op elkaar ingespeeld zijn en weten wat je moet doen als er een bocht gemaakt moet worden. En een groot voordeel: ik heb geen 'kipfiletjes' aan mijn armen. Mooi toch?"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden