Foto:

Kiezen we voor de Sint of de Kerst?

Op dezelfde dag dat de Goedheiligman weer voet op Nederlandse bodem zette, vonden ook alweer de eerste kerstmarkten plaats. Nog voor pakjesavond worden de eerste kerstbomen alweer aangeschaft en lijkt de concurrentiestrijd tussen Sinterklaas en de kerstman al zijn begonnen. Wat vindt de gemiddelde consument daarvan?

door Gerard van der Hoeven

VLISSINGEN – "Ik vind zowel Sinterklaas als Kerst even leuk. De gezelligheid, surprises, de sfeer. Maar Sinterklaas is toch meer een kinderfeest en Kerst een familieaangelegenheid" zegt Margreet Oostwouder uit Vlissingen. Ze staat met een standje waarin zij zelfgemaakte kunstwerken van keramiek verkoopt tijdens een kerstmarkt bij een Walchers tuincentrum. Een ideale plaats om bezoekers eens aan de tand te voelen welk feest hun voorkeur heeft, Kerst of Sinterklaas. Rianne van der Linden uit Middelburg: "Ik prefereer Kerst. Dat komt ook omdat dat gezeur over de Pietendiscussie maar doorgaat en dat feest een beladen karakter heeft gekregen!"

Commercieel feest

Irene Roest uit Veere denkt daar ook zo over: "Vroeger als kind was ik natuurlijk helemaal voor het Sinterklaasfeest, dat kwam natuurlijk door de cadeaus. Maar tegenwoordig vind ik Kerstmis leuker. Lekker een huiselijk feest en daar hoort uiteraard een kerstboom en kaarsen bij." Haar man Wim is het met haar eens. "Van nature is Kerst natuurlijk ook een Christelijk feest. Daar is helaas wel wat de klad ingekomen. Het gaat tegenwoordig –zo lijkt het- om een eetfestijn." Ook het feit dat tegenwoordig al in augustus de pepernoten en chocoladeletters in de winkelschappen liggen stoort een aantal mensen. Henk Groothuis uit Middelburg: "Zowel Sinterklaas als Kerst is tegenwoordig een commercieel feest geworden. Niemand heeft het meer over Vrede op Aarde!"

Toch blijkt door de drukte op de kerstmarkten dat ook de sfeerlichtjes, kerstversierselen en bloemstukken het publiek ook aan te spreken. Magda Knuijt uit Nieuw en Sint Joosland die op de kerstmarkt handgemaakte spekstenen beelden en sieraden verkoopt: "Mensen willen voor die speciale dagen tegenwoordig ook iets leuks en sfeervols aanschaffen. De door haar met rasp en beitel gemaakte kunstwerken zijn zowel een leuke decoratie voor de Kerstdagen als voor een cadeau op pakjesavond.

Samenzijn

Beeldend kunstenaar Yvonne van der Pool uit Middelburg is het met haar eens. Zelf verkoopt zij lederen kunstwerken. "Kerst is vooral voor mij een feest van samenzijn," zegt ze, "Ik zeg altijd maar. Je moet Kerst vieren op de Sinterklaasmanier. Dus met surprises en cadeaus." Het stroomt vol in het gezellig aangeklede tuincentrum, waar de dennengeur wordt afgewisseld met de geur van oliebollen en chocolademelk.

Discussie

Betreft de Pietendiscussie heeft Middelburger Henk Groothuis één oplossing: "Makkers, staakt u wild geraas!"

Meer berichten