Afgelopen weekend kwam Sinterklaas weer in Nederland aan, met Zwarte Pieten. De pietendiscussie is ook weer gaande. FOTO: John Biert
Afgelopen weekend kwam Sinterklaas weer in Nederland aan, met Zwarte Pieten. De pietendiscussie is ook weer gaande. FOTO: John Biert (Foto: JOHN BIERT)

'Dat er zo'n discussie leeft is jammer'

Afgelopen weekend kwam hij weer in Nederland aan: Sinterklaas. Sinds een jaar of vijf brengt hij niet alleen Zwarte Pieten, maar ook de discussie daarover met zich mee.

door Mariska den Hartog

ZEELAND - Zodra de pepernoten in de schappen van de supermarkt liggen, laait ook de onvrede over het al dan niet aanwezig zijn van Zwarte Piet bij de intocht weer op. In diverse grote steden liepen demonstraties rondom de Sinterklaasintocht uit de hand. In Middelburg ging het er vreedzaam aan toe, maar op voorhand had de gemeente er bij de organisatie op aangedrongen dat er een aantal roetveegpieten bij de intocht zou zijn. Iets waar Stichting Evenementen Middelburg schoorvoetend gehoor aan gaf door deze in te huren. Ook de meeste andere Zeeuwse sinterklaascomités voelen er maar weinig voor om het uiterlijk van Zwarte Piet te veranderen. Connie van der Weele organiseert al 27 jaar lang de intocht in Bruinisse. "We hebben het er natuurlijk al een paar jaar over gehad binnen het comité, maar wij zijn niet van plan erin mee te gaan. Het zijn allemaal mensen van het dorp die Piet zijn, dus als die ongeschminkt komen is het hele feestje naar de maan." Connie stopt er na dit jaar mee, omdat ze plaats wil maken voor de jongere generatie. "Zij mogen het doen op hun manier, maar ik weet eigenlijk zeker dat ze het houden zoals het is." Twee jaar geleden stond er op de haven van Bruinisse ineens een politieauto op de hoek. "Dat hadden we nog nooit gehad. Ze hadden ergens op internet iets gezien dat er misschien op duidde dat er onrust zou kunnen ontstaan. Dus stonden ze te posten. Uiteindelijk was het loos alarm."

Ook in Vlissingen komt het onderwerp bij het Sinterklaascomité van tevoren ter sprake. Dennis Kooger: "Natuurlijk heb je het erover met elkaar, wat ons betreft blijft het zwart. Je proeft wel dat als het zou veranderen, je dan een hoop vrijwilligers kwijt zou raken." Wat hem betreft is het nog wel steeds leuk om te organiseren. "Dat sowieso. Dat er zo'n discussie leeft is jammer. We willen een leuk kinderfeest neerzetten." Er wordt wel gekeken naar de noodzaak van extra veiligheidsmaatregelen. "Want het moet natuurlijk wel veilig blijven. Hopelijk wordt het gewoon een groot feest."

Waar veel mensen niet bij stilstaan volgens Connie, is dat het ook gewoon een hele organisatie is, zo'n intocht. Er is wel meer om je druk over te maken dan een Pietendiscussie. "Het is veel werk om te organiseren. Je moet sponsors vinden, optredens regelen, het beheer van de pakken, mensen die de hekken neerzetten, de muziek en ga zo maar door." Annelies Noordhoek-Spaans uit Burgh-Haamstede kan dat beamen. "We zijn er het hele jaar mee bezig. Nu hebben we mede door extra subsidie een aardig budget, maar voorgaande jaren was het financieel best een uitdaging." De keuze om Piet zwart of bruin te houden, hangt daar wat Annelies betreft ook wel mee samen. Wanneer je geen eigen mensen kunt inzetten, moet je ze gaan inhuren. Dat brengt kosten met zich mee. Dan lukt het niet meer. Daarom zeggen wij ook, als Zwarte Piet niet meer mag, doen we het niet meer."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden