Foto:

Haal de schaatsen maar uit het vet

Op woensdagmorgen 28 november om 10.00 uur openen kinderen van de Klimopschool uit de wijk Dauwendaele de ijsbaan aan de Markt in Middelburg. Tot 13 januari zijn er naast het schaatsen en curlen allerlei activiteiten georganiseerd. Vanaf 21 december staat er ook een reuzenrad.

door Theo Rietveld

Maanden aan voorbereiding gaan er aan vooraf. Patrick Gabriëlse is met zijn team van personeel en vrijwilligers vanaf vrijdag 23 november druk bezig met opbouwen. Dit jaar bouwt hij voor de dertiende keer de ijsbaan op. Patrick huurt de houten ijsvloer en tent die vrijdagmiddag klaar zijn. De blokhut bestaat uit een gedeelte waar schaatsen worden verhuurd en waar wat gedronken kan worden. Zaterdag de start de verdere opbouw van de ijsbaan. Er moet rekening worden gehouden met de komst op 21 december van het reuzenrad achter de blokhut en er moet voldoende ruimte tussen stadhuis en ijsbaan overblijven voor het publiek. De dagen daarna wordt alles ingericht.

Een jaar werk

Ik moet even wachten voordat Patrick mij te woord kan staan. Overleg met de vloer- en tentenbouwers gaat voor. Patrick: "We zijn vorig jaar al begonnen met de editie van dit jaar. In januari worden de plannen grof gemaakt, Een maand later de vergunningaanvraag, de sponsorbrochure en we hebben een nieuwe website gemaakt. In de zomermaanden worden de roosters van de werknemers en vrijwilligers gemaakt. Vanaf september benaderen we scholen en bedrijven en dan is het één lange sprint naar nu.

Mooi

De markt is afgezet met linten en daarbinnen staan vrachtwagens en doen mannen hun werk. Een groepje toeristen kijkt en vraagt wat het is. Bij hun in Nijmegen, Den Bosch, Leiden en Elst liggen ook ijsbanen in december. Deze plek vinden ze wel heel mooi.

IJsbaan

De ijsbaan wordt wat groter dan voorgaande jaren: dertig bij twintig meter. Om een laagje van zeven centimeter ijs te krijgen, is vierduizend liter water nodig. Koelapparatuur zorgt een continue geschikte ijsvloer. Nieuw is een tweede curlingsbaan. Beide banen zijn overdekt. Woensdagavond 12 december vindt de tweede editie van het Riengrieë plaats. Samen met de Zeeuwse Ringrijders Vereniging wordt in verschillende categorieën gestreden om de prijzen. De jaarlijkse spektakeldag is nu op 15 december. Met allerlei activiteiten: ijstijd kidsclub, jumpchallenge, Trachitaol schaatskoorts foto, KPN Sven Kramer schaatsstoel. En niet te vergeten een sprookjesdag, silent disco en Die verückte weinachtsparty.

Op 26 november wordt nog steeds druk gewerkt. In Goes en Zierikzee komen ook ijsbanen Hij vertelt ook dat er volgend jaar waarschijnlijk een vierde bijkomt. Nieuwsgierige kinderen en volwassenen informeren wanneer de ijsbaan klaar is. Patrick glundert. Met al die vragende gezichten is de ijsbaan nu al een succes. Ik zie steeds meer kinderen zich vergapen aan de ijsbaan.

Meer berichten