Foto: Conny den Heijer

Bossenburghs' schuurtjes probleem

Het is allemaal wat onoverzichtelijk in de wijk Bossenburgh. Waar de een zijn tuinpad afloopt aan de voorkant, kijkt hij aan de overkant op de achtertuin van de buren. Daar staan schuurtjes in, dat mag. Maar een bouwsel in je voortuin mag niet, daar gaat de gemeente op handhaven.

door Conny den Heijer

Vlissingen - Het is de bewoners niet helemaal duidelijk. De een heeft een brief gekregen van de gemeente dat zijn schuurtje of blokhut weg moet aan de voorkant van het huis, de ander niet. Er staan illegale schuurtjes (zonder vergunning) waarvan men dacht dat een verjaringstermijn inmiddels wel aan de orde was omdat ze er al ruim tien jaar staan. Inmiddels zijn er ook al enkele afgebroken. En er staan ook schuurtjes waarvoor wél ooit een vergunning voor is afgegeven.

Geen achterom

Een gegeven is dat de huizen allemaal een kleine vaste berging hebben waar hooguit twee fietsen in passen. Bewoners die geen achterom hebben omdat ze op gemeentegrond of water uitkomen aan de achterkant, moeten dus zonder extra berging hun fiets of scooter open en bloot in de voortuin parkeren. We doen een rondje in de wijk en bellen willekeurig bij mensen aan. Een mevrouw die riant op een hoek woont heeft een extra kunststof berging in haar tuin.

Fietsen

"Wij hebben geen bericht gehad en gelukkig kunnen we deze berging in één keer oppakken als die weg zou moeten, maar waar moet ik dan met onze fietsen naartoe? Wij hebben geen achterom en moeten dan met de fiets door de woonkamer om in de achtertuin te komen. Dat gaat echt niet. Buiten laten staan is hier geen optie, er zijn hier al meerdere keren fietsen gestolen, daarom hebben we die extra berging gezet want die kun je afsluiten." Andere bewoners hebben ruim twintig jaar geleden vergunning aangevraagd omdat een van hen een driewielfiets gebruikt. "Dat zijn behoorlijke apparaten en die parkeer je niet zomaar in de vaste berging want die draai kun je niet maken. Buiten laten staan is vragen om diefstal want ook wij hebben geen vrije achterom. We hebben netjes vergunning aangevraagd en die ook gekregen. Maar of de schuur nu mag blijven staan? Geen idee, we hebben geen bericht gehad. De gemeente zou misschien eens naar de achterkanten van de woningen moeten kijken, er zijn er bij waar de schutting op instorten staat, dat is veel lelijker om te zien."

Oplossing

De bewoners in de wijk gaan voor leefbaarheid en het straatbeeld. Er zit dus maar één ding op: de handen in elkaar slaan samen met de Wijkraad en zoeken naar een oplossing in de vorm van een goed voorstel naar de gemeente toe of zelf een vergunning aanvragen. Hoe dan ook, de gemeente sommeert af te breken en handhaaft daar op. Een gewaarschuwd mens telt dus voor twee.

www.vlissingen.nl

Meer berichten