Foto:

Serious Request zonder Glazen Huis

Serious Request is van dinsdag 18 tot en met maandag 24 december. Voor het eerst zonder een Glazen Huis, wel Dj's die door het hele land gaan wandelen en acties bezoeken. Ook nieuw zijn de drie goede doelen in plaats van één voor het Rode Kruis. Dit jaar kan er gekozen worden voor Bescherming tegen natuurgeweld, zodat er bijvoorbeeld waarschuwingssystemen tegen overstromingen kunnen worden aangeschaft en klimaat bestendige zaden gekocht. Tweede doel is reanimatie in Nederland. Met het verzamelde geld wil het Rode Kruis onder andere AED's kopen en reanimatiecursussen verzorgen. En het derde doel is noodhulp bij oorlog en conflicten. De opbrengst voor dit doel wordt onder meer besteed aan het uitdelen van dekens, zeilen en matten, voedselpakketten en rolstoelen.

door Marcel van der Voort

ZEELAND - Tivoli Vredenburg in Utrecht is het hoofdkwartier van de actie. Het Glazen Huis komt er niet meer, omdat 3FM inzet op een nieuwe generatie luisteraars. Er lopen drie teams van plaats naar plaats in Nederland en komen uiteindelijk in Utrecht uit.

Drie doelen

Volgens de initiatiefnemers van Serious Request is voor drie doelen gekozen naar aanleiding van verzoeken. Om zoveel mogelijk mensen te helpen. Op Walcheren zijn ze op verschillende plaatsen al druk bezig met de jaarlijkse actie. "Wij zullen zeker meedoen met Serious Request 2018, omdat alle studentendesks van het Rode Kruis meedoen met dit landelijke project en daar sluiten wij ons bij aan", aldus Wieke Kagenaar van Rode Kruis Studentendesk Zeeland. Ze doet samen met Charlotte Verburg de woordvoering op Walcheren.

Kleine acties

"Wij vinden het belangrijk om bij zo'n groot en bekend project ook hier in Zeeland toch iets te doen. We hebben een commissie opgezet van vijf mensen. Met elkaar zullen wij een aantal losse en kleine acties houden."

Deze zullen plaatsvinden in de week voor Serious Request, aangezien dat onze laatste schoolweek is en er in de week van Serious Request bijna geen studenten meer zullen zijn in verband met de kerstvakantie." De acties zullen plaatsvinden op University College Roosevelt of op evenementen georganiseerd door UCR studenten.

Donatiebox

"Zo willen wij een donatie box op de Classical Recital en een stand op de Christmas Market", vervolgt Kagenaar. "Wij zetten in op een Bake Sale, een kleine veiling en loterij en kerstkaarten verkopen. Al het geld dat we ophalen zal naar het doel van reanimatie in Nederland gaan."

Nieuwe manieren

Op de vraag 'Wat vinden jullie ervan dat het Glazen Huis er niet meer is?'wordt er geantwoord: "Wij vinden het goed dat het Rode Kruis bezig is met nieuwe manieren vinden om mensen te betrekken. Serious Request is zo bekend dat wij denken dat het ook zonder het Glazen Huis een succesvolle actie wordt. Daarnaast vinden wij het positief dat de Dj's door het land trekken en de acties bezoeken. En dat het dus niet meer gefocust is op één stad."

Nuttig

"Wij zijn van mening dat een groot landelijk project als Serious Request zeker nuttig is. Doordat het zo landelijk is en groots wordt aangepakt, krijgt het veel

bekendheid. En zullen mensen meer bereid zijn mee te doen dan bij losse acties", stellen ze. "De Dj's lopen vanaf vaste beginpunten en die liggen helaas niet in de buurt. Ze zullen dus niet hier langskomen. Dit vinden wij jammer, maar het is begrijpelijk en we zullen zelf natuurlijk onze acties vastleggen en delen."

Aqua ad Vinum

In Vlissingen gaat studentenvereniging Aqua ad Vinum twaalf uur lang feesten voor het goede doel. Dat doen ze bij en in samenwerking met café Tripel Blond, aan het Bellamypark 4. Alle feestgangers worden uitgedaagd om te komen. Hun actie is donderdag 20 december vanaf 16.00 uur en het eindigt vrijdag 21 december om 04.00 uur.

Te weinig besef

"Wij doen mee aan Serious Request, dit jaar voor de eerste keer met onze vereniging", meldt Rianne Jacobse van de genoemde vereniging. "Wij hebben ervoor gekozen, omdat we vinden dat er onder studenten vaak te weinig besef is wat er allemaal speelt in de wereld. Doormiddel van iets wat wij leuk vinden, willen we op deze manier het bekender maken onder de studenten en zo ook geld ophalen voor het goede doel."

Spreiding

De studenten halen geld op voor alle drie de Serious Request-doelen. Jacobse legt uit: "Wij hebben gekozen voor

een spreiding over alle doelen. In onze verenigingen zitten studenten van verschillende opleidingen en we willen dat alle studenten een aanknopingspunt binnen het doel zouden vinden. Die kans is op deze manier het grootst. De nieuwe opzet van Serious Request is iets waar wij positief tegenaan kijken. We vinden dat, zodra de Dj's door het land verplaatsen, meer mensen worden aangespoord om mee te doen aan Serious Request."

Sfeer

"Het is wel jammer dat er niet meer één plek is waar elke dag de sfeer hangt zoals dat bij het Glazen Huis hing. Maar wij zijn van mening dat het alleen maar positief is om dat gevoel op zoveel mogelijk plaatsen te hebben en op deze manier ook zoveel mogelijk mensen proberen te bereiken. Serious Request is een manier om, zeker ook jongeren en studenten, te laten beseffen en eventjes stil te staan bij wat er verder allemaal nog in de wereld gebeurd. Dus wij zijn zeker wel van mening dat het een goed initiatief is wat stand moet worden gehouden. "

Later voegt ze er nog aan toe: "Het zou natuurlijk heel leuk zijn als de Dj's bij onze feestmarathon langs zouden komen. Juist muziek is iets wat centraal staat in onze actie en ook in het werk van de Dj's. Dus dat zou heel leuk zijn om te combineren. We zijn nu nog bezig met de mogelijkheden daarvoor te onderzoeken. "

Meer berichten