In het gebied leven veel wilde dieren als reeën en edelherten, met een beetje geluk komen ze tevoorschijn. FOTO: Het Zeeuwse Landschap.
In het gebied leven veel wilde dieren als reeën en edelherten, met een beetje geluk komen ze tevoorschijn. FOTO: Het Zeeuwse Landschap. (Foto: )

Walcheren trekt de wandelschoenen aan deze Kerst

De kerstdagen komen er weer aan, tijd voor kerstbomen, lichtjes en gezelligheid. Om derde kerstdag eens anders in te vullen, organiseert Het Zeeuwse Landschap een heuse kerstwandeling door natuurgebied Oranjezon.

door Femke Vegt

VROUWENPOLDER - Een warme jas, dikke sokken en stevige wandelschoenen; dat is de dresscode voor derde kerstdag. Natuurgebied Oranjezon leent zich prima voor wandelingen door haar diverse natuur en flora en fauna, zelfs tijdens de koude en gure winterdagen. In een wandeling van anderhalf tot twee uur neemt een gids de deelnemers mee op ontdekkingstocht door het woeste duinlandschap op Walcheren. De kerstwandelingen worden al enkele jaren georganiseerd en werden druk bezocht.

Waterwinning

In de dertiende eeuw werden schorren rond Vrouwenpolder ingedijkt, dit zorgde voor het onstaan van verschillende polders. Vanuit Domburg waaide strandzand en zo ontstonden de eerste duinen. Tot in de jaren negentig werd het gebied gebruikt voor waterwinning. Water werd elders in het duingebied ingespoten zodat het zand een zuiverende werking had. Via waterwinkanalen werd het gezuiverde water afgevoerd. Door het zoete water is de flora en fauna in het duingebied veranderd, wat ervoor zorgt dat soorten als duinriet en Amerikaanse vogelkers op ons eiland groeien. Hoewel de waterwinning gestopt is, kan het gebied in geval van nood binnen 24 uur water leveren aan heel Walcheren. Tegenwoordig staat Oranjezon vooral bekend als natuurgebied wat zich goed leent voor buitenrecreatie. Er heerst rust, er is ruimte en de zee is op steenworp afstand. Ook veel wilde dieren voelen zich op hun gemak in het gebied. Er leven onder meer reeën en edelherten die vooral ‘s nachts tevoorschijn komen. Soms houden ze zich ook overdag op in de bossen, wat mooie plaatjes op kan leveren.

Naaldbomen en sporen

Tijdens deze educatieve wandeling leert de deelnemer van alles over het leven van planten en dieren in Oranjezon en deze zal deze dag in het teken staan van de kerstdagen. Zo wordt er naar rendiermos gekeken, een mossoort die veel voorkomt in het gebied. Er wordt wat verteld over de naaldbomen die in het bos aanwezig zijn en wat deze met kerst te maken hebben. Maar ook gaan de deelnemers op zoek naar sporen en pootafdrukken van hoefdieren en met een beetje geluk laten ze zich zelfs zien.

Voor meer informatie over de wandeling en andere winterse activiteiten, kijk op www.hetzeeuwselandschap.nl

Meer berichten