detail klok met hamer carillon Veere
detail klok met hamer carillon Veere (Foto: D. van der Vlies)

Twee nieuwe melodieën voor het carillon in Veere.

Stadsbeiaardier David van der Vlies heeft twee nieuwe melodieën op de speeltrommel gezet. Een klus zoals dat ook al in 1735 gedaan werd. Nadat alle stiften van de vorige melodieën van de trommel zijn gehaald, gesorteerd en schoongemaakt begint de klus.

VEERE - Ruim 250 stiften worden opnieuw een voor een in de speeltrommel gestoken op de juiste plek door de beiaardier en worden van binnenuit de trommel vastgedraaid door de monteur. De speeltrommel staat op de zolder van het stadhuis en de klokken hangen helmaal boven in de toren. Door het draaien van de speeltrommel worden staaldraden van gemiddeld 25 meter aan lengte aangetrokken en laten hierdoor de hamers op de klokken vallen. Het resultaat is de komende tijd te horen.

Er klinkt nu op het hele uur een gedeelte uit 'Blau Veilchen', Mazurka Caprice, op. 22 van Richard Eilenberg (1848-1925), waarna de uurslag, de 425-jarige klok, slaat.

Net voor de halfuurslag klinkt '7 Years' van de jonge Deense popmuzikant Lukas Graham.

Naast deze automatische muziek op de hele en halve uren wordt er ook live op het carillon gespeeld. Het stokkenklavier van de beiaardier bevindt zich direct onder de klokken. De klokken worden dan met de klepels in de klokken tot klinken gebracht. Op donderdag van 12u-13u zijn er ook live carillonconcerten op de Van den Gheyn-klokken uit 1735 & 1790 door stadsbeiaardier David van der Vlies.

Donderdag 13, 27 december en zaterdag 15 december klinken bekende kerstnummers tijdens de kerstmarkt.

Op 24 december is er de traditionele kerstnachtbespeling van 23u-24u met kerstliederen zingen bij het carillon in samenwerking met de Protestantse Gemeente in Veere.

Donderdagconcerten in 2019: 10, 24 januari, 7, 21 februari, 7, 21 maart.

Meer berichten