Foto: Theo Rietveld

Van opbouwwerker tot kwartiermaker

Voor Leo Hannewijk was 2018 een bijzonder jaar. In september nam hij afscheid als directeur van Film by the Sea. Twee maanden later ging hij bij de Zeeuwse Concertzaal als interim-directeur aan de slag en exploiteerde daarnaast de Oostkerk als toekomstige cultuurtempel.

door Theo Rietveld

MIDDELBURG - We spreken af in de foyer van de Concertzaal. Af en toe loopt hij heen en weer naar de Oostkerk om een gezelschap te ontvangen. Leo: "Ik ben een geboren en getogen Middelburger. De jongste uit een gezin van één broer en drie zussen. Na de Admiraalschool en de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren, vertrok ik op mijn achttiende naar Den Haag. Eigenlijk wilde ik naar de filmacademie maar mijn vader zei dat daar geen droog brood mee te verdienen viel. Het werd de Sociale Academie. Wat mijn vader niet wist, was dat mijn studie begon met een staking en bezetting die drie weken duurde".

Jeugd & Gezin

Afgestudeerd als maatschappelijk- en cultureel werker keerde Hannewijk terug naar Middelburg. Jeugd & Gezin vroeg hem om de organisatie te leiden. Op z'n 25ste vond hij het na drie jaar wel genoeg; zoveel ellende onder jongeren hield hij niet vol. Samen met een aantal vrienden richtte hij in februari 1984 het Jongerencentrum Midgard op. "Een boeiende tijd met punk, drugs en prachtige ontmoetingen". Hij vertelt over de sluiting van de bioscoop Elektro in de Lange Delft. "Daar kocht ik zomaar 100 stoelen". En Leo's ontmoeting met Cees Rijn die een café wil beginnen. Naast het pand was een ruimte om zijn stoelen op te slaan.

Filmstart & filmeinde

"Na een paar weken keek ik nog eens naar de stoelen. Als ik ze nu eens op een rij zet?" Dat was het begin van het eerste filmhuis in Middelburg. Het werd vanaf de eerste dag een groot succes. Het was in de tijd dat de bioscopen in een diep dal zaten. Ik nam zitting in het landelijk bestuur van de filmhuizen en niet snel daarna werden filmhuizen geaccepteerd door de bioscoopbond. Tussen 1998 en 2018 was Hannewijk 'het gezicht" van film by the Sea. Toen vernieuwing en verjonging noodzakelijk bleken, vond hij dat hij moest stoppen. Niet lang daarna kwam zijn tweede liefde, de muziek, om de hoek kijken.

Interim-directeur & kwartiermaker

Hannewijk over het culturele klimaat in Zeeland: "Het is belangrijker te zeggen 'wat verbindt ons dan wat scheidt ons'. Hij wil zich nog tien jaar inzetten om zowel Concertzaal, Oostkerk, Schouwburg, Grote Kerk in Veere en andere culturele organisaties met elkaar te laten samenwerken. Onlangs is de Stichting De Oostkerk opgericht. Leden van de Raad van Toezicht zijn onder andere voorzitter Jolanda van Koeveringe (advocaat) en Peter Slager (Blof). Er komt deze maand een crowdfundings actie om stoelen en geluidsapparatuur aan te schaffen. Blof geeft op 6 april een benefietconcert in de Oostkerk. De kerk die Hannewijk als kind al bezocht.

Meer berichten