Opoe en opa van Esch, pas verhuisd naar de Zoute Viever.
Opoe en opa van Esch, pas verhuisd naar de Zoute Viever. (Foto: CONNY DEN HEIJER)

Alle vier iets nieuws om aan te wennen in 2019

Opoe van Esch is 84 jaar en woont sinds kort in de Zoute Viever. Apart van haar man, hij woont een etage lager. "Dat lijkt misschien niet zo gezellig maar het enige wat we niet meer samen doen is slapen. In de paar maanden dat ik hier nu woon heb ik voor 15 jaar slaap ingehaald. Mijn man is hulpbehoevend en epilepsie patiënt en bij iedere beweging of zucht werd ik wakker. Nu weet ik dat hij een etage lager goed verzorgd wordt en dat geldt andersom ook." zegt opoe. "Vorig jaar december viel hij in onze eengezinswoning van de trap. Hij heeft drie weken in het ziekenhuis gelegen en moest maanden revalideren in Ter Reede. Daarna kon hij naar de Zoute Viever. Onze dochter kookte al jaren voor ons, maar in mijn uppie in dat grote huis waar we 49 jaar woonden, had ik niet altijd zin in een maaltijd. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en kon ik een paar weken later ook naar de Zoute Viever. Nu ben ik overdag samen met mijn man en eten we iedere dag samen op zijn kamer. En ik slaap na jaren weer heerlijk."

Voor dochter Gerrie (63) is het ook wennen. "Ik heb echt het gevoel dat ik hier op visite kom, het is mijn 'thuis' niet. Ik doe nog steeds boodschappen voor mijn ouders maar het is anders. Terwijl ik hier de voorraadkast bijvul zit mijn moeder beneden bij mijn vader." zegt ze. "Ze wonen ieder in een kamer, niet meer in één huis. In februari word ik weer oma, dan maak ik kennis met mijn nieuwe kleinkind, daar kijk ik naar uit."

Kleindochter Marie-Claire (27) is hoogzwanger van haar tweede kindje. Haar dochter Amira van 3 jaar schuifelt door de kamer bij opoe en vleit zich voor de tv. "Straks word ik voor de tweede keer moeder, dat zal veel plannen worden." zegt Marie-Claire, "Ik ben het Facebook project 'Zeeuwse Redje Pakketje' gestart voor alleenstaande ouders en gezinnen die maandelijks moeilijk rond kunnen komen. Wij verstrekken basispakketten met luiers, tandpasta, shampoo en andere basiszaken. Amira gaat in september naar school, dat zal voor haar ook wennen zijn. Ik heb dan alleen de baby thuis zodat ik wat meer tijd kan steken in mijn project."

Meer berichten