Foto:

CitySeeds begint aan nieuwe toekomst

In 2019 verandert er veel voor CitySeeds Middelburg. In 2018 kreeg het bestuur van de Gemeenschapstuin bericht te moeten verhuizen. Vanaf februari wordt er gewerkt op de nieuwe locatie aan de uitbreiding op Driewegenhof. Oud & Nieuw krijgt voor hen een andere betekenis.

door Theo Rietveld

MIDDELBURG - Op een regenachtige morgen net voor Kerst zijn vrijwilligers van CitySeeds bezig met het inrichten van de groentekraam op het complex aan de rand van de Mortiere. Vandaag de laatste oogst van het jaar: spitskolen, boerenkool, ramanas, postelein, knolselderij, winterprei en spruiten. Wekelijks komen twintig personen groenten ophalen. In totaal zijn er zo'n zestig Walcherse huishoudens met een minimum inkomen die hun groenten van CitySeeds betrekken. De meeste van hen zijn doorverwezen door Maatschappelijk Werk Walcheren.

Vrijwilligers

In de tijdelijke ontvangstruimte op het parkeerterrein achter het ROC gebouw aan de Ravesteijnweg praat ik met drie leden van het bestuur van de Stichting Gemeenschapstuin CitySeeds. Overal zie ik gieters met daarin bloemen- en plantenzaad staan en een kerstzakdoek. Voorzitster Martha Vergouwen: "Dit krijgen onze vrijwilligers als dank, samen met een etentje bij één van de bestuursleden thuis. Daar krijgen ze soep met groenten uit eigen tuin".

Drijfveer

Martina Heinze woont in de binnenstad en houdt zich bezig met de PR en social media. "Veel mensen weten ons te vinden en steunen ons met een donatie. Mijn drijfveer is het totale concept van het project: mensen die als vrijwilliger anderen met groente helpen". Martha Vergouwen is sinds kort voorzitter en was daarvoor vrijwillig coördinator: "Een dergelijke taak vrijwillig is te groot." Vanaf 2018 is Ankie de Landmeter betaald coördinator. Zij maakt het teeltplan en deelt het werk in voor de vrijwilligers. "Omgaan met diversiteit is belangrijk. Zo werken hier ook mensen uit het AZC. Haar deskundigheid en aanpak heb je nodig. Groepsvorming krijg je door elke morgen op de tuin koffie met elkaar te drinken. Na mijn pensionering (daarvoor had ik veel te maken met coördineren en verbinden), hoorde ik van dit project en toen men iemand vroeg voor deze taak heb ik niet geaarzeld". Ineke woont in de wijk Dauwendaele en gaf zich op nadat ze een folder over het project las. Ineke: "Ik ben hier blanco begonnen en wilde lekker bezig zijn. Nu coördineer ik de tuinen".

Nieuw

Aan de Driewegenhof liggen drie percelen klaar. De middelste is al een paar jaar in gebruik als schooltuin voor kinderen uit groep 5/6 van de Wilgenhof en Het Element. De andere percelen worden komend jaar ingericht. Ook op de route van de kinderen komen elementen uit de fruit- en groentetuin. Martha: "We werken goed samen met de gemeente en Woongoed. In enkele garages is ruimte voor materieel en gereedschappen. Eén flatwoning mogen we inrichten als ontmoetingsplek." Plannen, veel plannen zijn er nog. Vanaf februari gaat het hier pas écht beginnen.

Toekomst

Martha: "We hopen dat we de tuinen dichter bij de mensen kunnen brengen. Eric de Ceuster van Woongoed noemde CitySeeds: kijkgroen".

Meer berichten