Foto: www.duurzaamnieuws.nl

Deep fake news tegen het licht gehouden

Anno 2019 is niets meer wat het lijkt. Wat kunnen we nog geloven van nieuwssites en social media? Worden we voortdurend gemanipuleerd? ZB verzorgt samen met Switch en HZ University of Applied Sciences op woensdag 16 januari 2019 weer een VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland en die gaat over dé plaag van deze tijd: nepnieuws.

ZEELAND - Deze tegenlicht meet Up wordt dit keer gehouden bij cultuurpodium Porgy & Bess in Terneuzen. De inloop is vanaf 19.00 uur, de avond duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Deelname is gratis. Wel graag aanmelden via serden@dezb.nl.

Fake News

Wijzijndrog, een organisatie die zich bezig houdt met bewustmaking van Fake News, geeft in een uur een workshop nepnieuws maken met je eigen smartphone. Journalist Maurits Sep is aanwezig om te vertellen uit de dagelijks praktijk van de journalistiek.

Deep Fake News

De term Deep Fake staat voor audio en videobeelden die door middel van kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd. Met deze technologie is het mogelijk echte mensen dingen laten zeggen en doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. We gaan van Fake News naar Deep Fake News.

Tovenaars

Vroeger was het maken van Deep Fake voorbehouden aan de tovenaars in de special effect studio's van Hollywood. De Deep Fake technologie ontwikkelt zich zo rap dat deze toegankelijker wordt voor de massa, met alle gevolgen van dien. Wetenschappers proberen met algoritmes Deep Fake video's op te sporen en onschadelijk te maken. Maar deze Deep Fakes worden steeds realistischer, moeilijker op te sporen en kunnen uiteindelijk een gevaar vormen voor onze samenleving.

Stuipen

In een tijd waarin we nauwelijks het hoofd kunnen bieden aan 'primitieve' vormen van nepnieuws jagen de Deep Fakes menigeen de stuipen op het lijf. Want een gedeelde werkelijkheid is onontbeerlijk voor een functionerende democratie. Maar wat zijn de gevolgen van deze nieuwe technologie in een wereld waarin vertrouwen in de media en democratische instituties meer en meer aan erosie onderhevig is?

Kijk voor de eerdere bijeenkomsten op www.dezb.nl en op de Facebookpagina van Tegenlicht Meet Up Zeeland facebook.com/tegenlichtzeeland.

Meer berichten