Harry Prescott was altijd aanwezig bij de jaarlijkse herdenking in Westkapelle.FOTO: POLDERHUIS WESTKAPELLE
Harry Prescott was altijd aanwezig bij de jaarlijkse herdenking in Westkapelle.FOTO: POLDERHUIS WESTKAPELLE (Foto: PR Polderhuis)

Walcheren Veteraan Harry Prescott is overleden

Op donderdag 27 december ontvingen de medewerkers van Het Polderhuis het bericht dat Harry Prescott zijn strijd tegen kanker heeft verloren.

WESTKAPELLE - Harry zat bij het 47 Royal Marine Commando. Toen de 2e wereld oorlog uitbrak was hij als 20 jarige werkzaam op de scheepswerf van Sunderland maar meldde zich vrijwillig aan bij het leger.
Gedurende de training is hij omgeschakeld van het reguliere leger naar de Commando's vanwege grote vraag aan speciale manschappen. Na de medische keuring is hij bij Q Troop 47 Royal Marine Commando in New Galloway in Scotland gekomen waar ze getraind hebben tot D Day.

Herenigd

Op D Day is zijn landingsvaartuig op een mijn gevaren waarbij de meeste inzittenden zijn omgekomen. Harry is uit het water opgepikt en enkele dagen later werd hij herenigd met 47 aan de frontlinie in Port-en-Bassin-Huppain.
Na D Day behoorden de commando's tot ervaren landingstroepen. Gelijk als in Normandië moesten ze ook de landing in Westkapelle uitvoeren op 1 november 1944 waarbij het dijkdorp dezelfde dag werd bevrijd. Het gebied van Zoutelande tot Dishoek werd zwaar bevochten door 47 RMC waarbij ze zware verliezen leden.

Verliezen

Harry is altijd bij 47 RMC gebleven waarbij ze door Frankrijk, België, Nederland en tot in Duitsland hebben gevochten. Gewond is hij nooit geraakt maar hij heeft wel veel collega's verloren gedurende de strijd. In januari 1945 is hij in de bitter koude strijd bij Kapelsche Veer zijn Troop Officer Lt Adams verloren (MIA). Later is die gevonden en geïdentificeerd in een graf van een 'Unknown British Soldier' in Sprang Kapelle. Harry heeft het graf altijd bezocht als hij op Walcheren aanwezig was voor de herdenkingen evenals de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom.

Remember

Harry Prescott was voor de organisatoren van de jaarlijkse herdenking in Westkapelle een vast persoon die altijd aanwezig was bij de herdenking op Westkapelle zolang we kunnen heugen. Zijn aanwezigheid missen bij de ceremonie zal gemist worden, evenals zijn vrolijkheid en rake opmerkingen daarna bij de nazit. We will remember them!

Meer berichten