Foto: Conny den Heijer

Rendez-vous met de Willem Ruys

Vlissingen - Soms heb je momenten dat zaken op een onvoorspelbare manier bij je terug komen.

Dat ondervond ook Jan Leo van Deemter (64), interim directeur-bestuurder bij l'escaut woonservice. Zijn vader werkte als geoloog bij Shell op het eiland Borneo en leerde daar een Indisch meisje kennen. Zij trouwden 'met de handschoen', dat ging zo in die tijd. Zij in Rotterdam, hij op Borneo. Jan Leo werd geboren en toen hij 9 maanden oud was ging het gezin aan boord van de Willem Ruys naar Nederland.

De familie kwam in de Schilderswijk in Den Haag terecht, waar moeder haar ogen uitkeek de eerste keer dat zij een groep mensen op de been zag, begeleid door de politie. Niet wetende dat zulk soort optochten meestal geen feestelijk tintje hadden. Na een paar verhuizingen belandde Jan Leo na jaren in Utrecht en haalde zijn diploma voor fysiotherapeut. Hij had verwacht meer contact te hebben met de patiënten die kwamen maar het was de tijd van 'kleed u zich maar om, dan haal ik de volgende alvast binnen'. Te routinematig allemaal, niks voor hem. Hij begon zijn eigen adviesburo en kwam via via uiteindelijk terecht bij L'Escaut.

Nu is hij betrokken bij de bouw van het Scheldekwartier. En daar vinden we onder andere de Willem Ruysstraat. Toen Jan Leo zich onlangs, tijdens het ondertekenen van de raamovereenkomst met de gemeente liet ontvallen dat hij ooit met de Willem Ruys naar Nederland was gekomen, dachten wij dat daar wel eens een mooi verhaal achter zat. "Hoe kan het gaan in je leven", zegt Van Deemter. "Kom je in Nederland aan met een schip dat in Vlissingen bij de KMS is gebouwd, werk je nu aan een project met een straatnaam die er naar verwijst. Ik heb thuis in Baarn, waar ik woon, een hutkoffer staan van de Willem Ruys. Die zit vol met stickers uit allerlei plaatsen. De stickers vervagen inmiddels want wij gebruiken hem als salontafel. Hoe mijn vader er precies aangekomen is weet ik niet, die zal hij toen gekocht hebben maar die hutkoffer is er al gewoon mijn hele leven. Nu krijg ik pas het historisch besef bij die naam. En zo komt alles weer bij elkaar."

De Willem Ruys werd op 1 juli 1946 in Vlissingen gedoopt en te water gelaten. De eerste reis begon na de afbouw en een proefvaart, op 2 december 1947. Later werd het schip verkocht aan de Italiaanse Lauro Line om dienst te doen als cruiseschip, onder de naam Achille Lauro. Het schip beleefde een roerige tijd en viel zelfs ten prooi aan een kaping voor de kust van Egypte, die wereldnieuws werd. Tijdens een cruise onderweg naar Antwerpen kwam het schip in 1993 nog éénmaal langs de Vlissingse kust. Een laatste oogcontact, ver weg. Anderhalf jaar later, in november 1994, brak er brand uit aan boord. Het schip voer voor de Somalische kust, maakte slagzij en ondanks de hulp van een sleepboot verdween het na enkele dagen alsnog in de golven.

Meer berichten