Foto:

Ook de politiepet belandde in het vuur

MIDDELBURG -  De jaarwisseling dit jaar was heftig. In Scheveningen liep een vreugdevuur totaal uit de hand; het aantal geweldsincidenten tegen agenten verdubbelde en de Zeeuwse hulpdiensten moesten 280 keer in actie komen. Welke incidenten of nieuwsfeiten speelden zich in de laatste 50 jaar af?

Vijftig jaar geleden beleefde Zeeland een rustige jaarwisseling. In Goes hoefde de politie geen enkele keer in te grijpen. Sensatie was er wel in Haamstede. Daar drukte de rebellerende jeugd op de alarmbel van het stadhuis met als gevolg dat brandweer, ambulance en politie werden gealarmeerd. Later die avond liep een vreugdevuur uit de hand. Toen de brandweer het vuur wilde blussen, belandde er ook een politiepet in de vlammende vuurzee. In Den Haag braken in veel wijken branden uit. Pas vanaf 1990 organiseerden de wijken met de gemeente vreugdevuren op het strand.

Het Verenigd Koninkrijk trad op 1 januari 1973 toe tot de Europese Unie die toen nog EEG heette. De helft van de bevolking was tegen. Premier Heath kondigde wel aan dat vanaf 1 januari 1974 elke Britse werknemer die dag vrij zou zijn. Eerder waarschuwde Prins Bernhard in zijn toespraak voor een 'wereldramp': "De wereld stuurt aan op een ramp tenzij een halt wordt toe geroepen aan razende vernietiging, degradatie en vervuilingen van de natuurlijke omgeving." Of ZKH hiermee de milieuvervuiling of het klimaatprobleem bedoelde is niet bekend.

Veertig jaar geleden beleefde Nederland een onrustige Oud & Nieuw. Opnieuw vonden de ernstigste rellen plaats in Den Haag. De Mobiele Eenheid werd ingezet bij relletjes, branden en barricaden. In Nieuw en Sint Joosland was het ook prijs: 100 jongelui probeerden de hoofdstraat te barricaderen met bielzen uit het Dorpshuis en stenen uit de straat; zelfs een aanhanger werd op straat gegooid. Na enkele charges keerde de rust terug.

Vreugdevuren, woning- en autobranden; ze lijken niet meer weg te denken. In 1979 bijvoorbeeld toen tijdens de jaarwisseling de woonkamer van ex-profwielrenner Jan Raas uitbrandde. Oorzaak? Oververhitting langs de plint waarlangs het snoertje van de geluidsbox liep. Of in 1996 toen een woningzaak aan de Spuistraat in Vlissingen afbrandde. Schade: miljoenen guldens. En dan die brand in het voormalige NS station in Arnemuiden die door baldadige jongelui was aangestoken en op tijd door de brandweer werd geblust.

Dertig jaar geleden was er een landelijke actie van de brandweer om niet-ontploft vuurwerk in te leveren. In Middelburg en Vlissingen kwam een handjevol mensen in totaal twee kilo inleveren. Onder de jongeren waren drie jeugdbrandweerlieden. Zijn vuurwerkvrije zones een alternatief? Of is de voorgestelde meldplicht van daders het jaar daarop de beste oplossing om iedereen een Gelukkig Nieuwjaar te bezorgen?

Meer berichten