Struikelstenen zijn keitjes met daarop de naam van een gedeporteerde Joodse burger. In Middelburg liggen er al 22. FOTO: FRANK HUSSLAGE
Struikelstenen zijn keitjes met daarop de naam van een gedeporteerde Joodse burger. In Middelburg liggen er al 22. FOTO: FRANK HUSSLAGE (Foto: Frank Husslage)

Dit jaar struikelstenen in Vlissingen

Vlissingen - De gemeente Vlissingen heeft op verzoek van de Stichting Struikelstenen Zeeland (SSZ) toestemming gegeven voor het plaatsen van zo'n 30 struikelstenen in de stad.

Struikelstenen zijn kleine keitjes van 10 bij 10 centimeter met daar op een messing plaatje met de naam van een Joodse burger. De keitjes worden geplaatst op gemeentegrond, in het trottoir voor de woning waar zij het laatst gewoond hebben voor hij of zij in de Tweede Wereldoorlog werd weggevoerd en omgebracht.

Voorlopig staan er in Vlissingen zo'n 30 namen van omgekomen burgers genoteerd voor wie, ter nagedachtenis aan hen, een struikelsteen wordt geplaatst. Deze komen te liggen in de Arbeidstraat, Molenstraat, Nieuwendijk, Gasthuisstraat (vroeger de Paardenmarkt), de Singel en op het Bellamypark.

Vóór struikelstenen geplaatst kunnen worden, wordt er zorgvuldig onderzoek gedaan. "Het is een kwestie van genealogie, het uitzoeken van iemands stamboom." vertelt Marianne Gosseije van SSZ. "En dat is veel werk. We proberen nabestaanden te bereiken om te kijken of onze gegevens kloppen. Die nabestaanden zitten soms aan de andere kant van de wereld. Maar als we hen hebben gevonden kunnen we verder en hen gelijk uitnodigen bij het onthullen van de stenen." Ook het zoeken van het juiste pand is soms wat ingewikkeld omdat er in de loop der jaren woningen zijn afgebroken of straatnamen zijn veranderd. Dan komen er kadastrale kaarten aan te pas.

Sal Cracau uit Vlissingen verloor hierdoor de helft van de familie aan zijn opa's kant. Zijn oudooms en oudtantes, hun partners en kinderen. "Niet alleen omdat het onze familie betreft maar omdat er nog steeds bevolkingsgroepen op de wereld zijn die dit overkomt vanwege hun ras, geloof of geaardheid," zegt hij. "Daarom is het goed dat we daar aan herinnerd worden."

Het plaatsen van de struikelstenen valt precies in het jaar dat wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat Vlissingen werd bevrijd. De gemeente zag hier een mooie gelegenheid in om deze gelegenheden aan elkaar te koppelen al was het idee voor het plaatsen van de stenen drie jaar geleden al eens aan de orde geweest. Als de stenen er liggen hoort Vlissingen bij een van de ongeveer duizend Europese steden en dorpen waar dan meer dan 70.000 van deze steentjes zijn geplaatst.

Het maken en aanbrengen van een steentje kost 150 euro en wordt gefinancierd door het Hurgronjefonds, het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, Loge De Ster in 't Oosten in Zierikzee, Mondia Scholengemeenschap, Monuta Walcheren, Rabobank Walcheren, de Rotary Club Zierikzee, Stichting Renesse en het Zeelandia Cultuurfonds. Ook particulieren kunnen een financiële bijdrage doen. De struikelstenen worden tegen het einde van het jaar gelegd.

Meer berichten