Een tatoeage nét op de verkeerde plek

Foto: Conny den Heijer

ZEELAND - Je wilt de naam van je dochter laten tatoeëren. In een opwelling besluit je op welke plek maar dezelfde avond heb je al spijt want hij staat in je hals. Dat heeft gevolgen...

Samira van Reen (42) is ervaringsdeskundige op het gebied van ADHD, complexe PTSS, een vroegkinderlijk trauma en een religieus trauma. Op haar 15e ging ze begeleid wonen en nam afstand van haar geloof.

Opwelling

Nergens voelde Samira zich serieus genomen en dat maakte haar onzeker. Jaren later kreeg ze een prachtige dochter. In een ADHD-opwelling liet Samira de naam van haar dochter tatoeëren. De bedoeling was op haar arm maar ze besloot ter plekke anders. En daar heeft ze spijt van. Want nu, jaren later, merkt ze dat ze afgerekend wordt op die zichtbare vijf letters.

Solliciteren

"De keren dat ik ging solliciteren zag ik de toekomstige werkgever al kijken... ook als ik een sjaaltje of trui droeg piepte die tattoo er wel eens onder uit. En niemand zei ooit recht in mijn gezicht dat die naam in mijn hals de reden voor de afwijzing was, maar het werd mij wel duidelijk. Nu heb ik de kans gekregen om mee te doen aan het project "Dag tattoo, Hallo baan" en die grijp ik met beide handen aan." Afgelopen maandag is Samira aan haar eerste laserbehandeling begonnen tijdens de kick-off van het project op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Laseren

"Het is niet zo dat je na één behandeling klaar bent," zegt ze "Het zal misschien wel 10 keer moeten voor het weg is. Maar dat heb ik er voor over. Over het project wordt een documentaire gemaakt die op scholen vertoond wordt. De bedoeling is dat die preventief werkt en jongeren laat zien dat het allemaal niet zo stoer is om met een tekst of afbeelding op je handen, nek of gezicht te lopen. Ik heb nooit beseft wat één moment van ondoordachtzaamheid voor gevolgen kon hebben. En ik weet ook dat laseren heel duur is dus ik ben erg blij dat ik deze kans krijg om hem te laten verwijderen."

Het gaat goed met Samira en sindsdien komt er van alles onverwacht op haar pad, net als dit project. Zij wil een opleiding als ervaringsdeskundige gaan volgen en dan als zodanig aan het werk. "Ik sta nu een stuk steviger in mijn schoenen dan een paar jaar geleden en als die tattoo weg is helemaal, dan ben ik van mijn onzekerheid, sjaaltjes en coltruien af. Ik wil anderen helpen om te leren omgaan met hun trauma's. Er is vaak een lange weg voor nodig maar het kan. En dan neem ik mezelf maar als voorbeeld."

Waarschuwing

De boodschap is duidelijk: weet waar je een tatoeage laat zetten. Op een zichtbare plek vermindert het de kans op het vinden van een baan. Een tattoo weg laten laseren is 10 keer duurder dan het laten zetten en de behandeling kan niet in één keer gedaan worden.

 

Niet gestraft blijven voor onbezonnenheid

Als je een tatoeage hebt op je handen, hals of gezicht kan het lastig voor je zijn om aan een baan te komen. Want hoe geschikt je ook bent, aan het negatieve beeld dat een tattoo vaak oproept verander je weinig. Een eerste indruk maak je immers maar één keer. De Rotterdamse tatoeëerder Andy Han wil daar iets aan doen. Hij richtte samen met zijn vrouw de 'Stichting Spijt van Tattoo' op. Hij wil mensen een tweede kans geven door hun tattoo's gratis te verwijderen in ruil voor hun verhaal in een documentaire.

 

Meer berichten