André den Exter werkt als vrijwilliger mee aan de restauratie van het torpedowerkschip Hr. Ms. Mercuur. FOTO: Conny den Heijer
André den Exter werkt als vrijwilliger mee aan de restauratie van het torpedowerkschip Hr. Ms. Mercuur. FOTO: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Vrijwilliger op de Hr. Ms. Mercuur

VLISSINGEN - Over de restauratie van de Hr. Ms. Mercuur van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen bij het Dok van Perry is al menig woord gewisseld. Daar willen wij het niet over hebben. Wij zijn benieuwd naar hoe het is om daar vrijwilligerswerk te doen.

 "Geweldig is het," zegt André den Exter (77). "Als voormalig werknemer bij de KMS gaat je hart hier van open." Den Exter werkte op de tekenkamer aan het ontwerp van de fregatten. Hij maakte fundaties voor kasten en apparatuur en werkte aan de hydrauliek op de schepen. Immers, alles aan boord moet schokbestendig zijn, zelfs de vloeren hebben vering.

Den Exter kende iemand op de Mercuur die daar al als vrijwilliger aan de gang was. "Ik was snel om: ik ben nu de vloeren aan het schuren, ik schilder en zet de boel in de lak. Ik ben graag met mijn handen bezig en werk hier twee keer per week van 10.00 uur tot 15.30 uur."

De Mercuur was een torpedowerkschip. Het werk aan de Mercuur is nooit klaar. "Het is een houten schip. Dat betekent dat als je aan de voorkant klaar bent, je aan de achterkant weer kunt beginnen. Daarom zijn we hier met zo'n twaalf man per keer bezig. De meesten van ons komen vanuit de scheepvaart of de marine. Allemaal betrokken mensen. Het is prachtig om hier bezig te zijn. Er moet nog veel gebeuren, ook grotere zaken moeten we nog aanpakken. Maar alles op zijn tijd. We hopen met Pasen zo ver te zijn dat we rondleidingen kunnen geven." Hoe blijft Den Exter zo fit dat hij al die trappen op en af kan op het schip? "Ik ga ook nog twee keer per week naar fitness," zegt hij, "en twee keer per week naar de Mercuur. Zo blijf ik fit en ik wil graag bezig blijven. Als je hier kunt helpen dan geeft dat veel voldoening. Als hij straks hiernaast in het Dok van Perry ligt kan ik met trots zeggen dat ik hier aan meegewerkt heb. Ben je een beetje handig en weet je geen raad met je tijd dan zou ik zeggen: kom er bij. We hebben hier een gezellige club bij elkaar en alle hulp blijft welkom."

 

 

 

Meer berichten