Buddy de zorgrobot volgt orders op, houdt je gezelschap, helpt je zaken onthouden en herinnert je aan je afspraken. Foto: Conny den Heijer
Buddy de zorgrobot volgt orders op, houdt je gezelschap, helpt je zaken onthouden en herinnert je aan je afspraken. Foto: Conny den Heijer (Foto: Conny den Heijer)

Buddy's gaan rouleren bij WVO Zorg

Conny den Heijer

Zorgrobot Buddy is overal inzetbaar

In oktober deden wij uitgebreid verslag van Astro, de zorgrobot voor revalidatie doeleinden van het ACCRA-project. Deze week maakten we kennis met Buddy, een menselijker versie voor thuisgebruik.

Vlissingen - Zacht snorrend komt zorgrobot Buddy het lokaal bij WVO Zorg in Ter Reede binnen rijden. Zodra de robot gaat praten zijn we het eens: het is een hij met een goed articulerende mannenstem. Deze robot heeft een blauw gezicht en vriendelijke ogen. Wrijf je hem over zijn bol dan geeft hij commentaar, zijn gezicht wordt roze en zijn mond verandert in een hartje. Zijn toekomstige cliënten, bij toeval dit keer allemaal dames, zijn direct gecharmeerd van zijn verschijning.

Ook dit keer wordt Buddy getest, waarbij gekeken wordt of hij gebruiksvriendelijk is, of hij je kan helpen in geval van nood, helpt herinneren aan wat je ieder dag moet doen of aan de afspraak die je hebt gemaakt. Buddy manifesteert zich wat ongemakkelijk tussen de giebelende dames maar zodra het stil is in het lokaal reageert hij op de gestelde vragen. Beleefd vraagt hij of we willen sporten en wat voor soort oefening we willen doen. Even later verschijnt er een filmpje dat precies laat zien wat de bedoeling is.

Buddy's taalbegrip wordt nog verder ontwikkeld want met sommige termen heeft hij nog wat moeite. Neemt niet weg dat hij een graag geziene gast zal worden vanwege zijn dagelijkse discrete aanwezigheid in huis. Heb je hem nodig dan kun je hem activeren, zo niet dan laat hij zelf af en toe even voorzichtig horen dat hij nog aanwezig is. Wordt je opgebeld dan kun je Buddy de telefoon voor je op laten nemen en via zijn scherm kun je dan facetimen (video telefoneren) met degene die belt vanaf een telefoon die deze functie heeft. Je kunt zelfs foto's op het scherm ontvangen. Uiteraard zijn er nog legio mogelijkheden in ontwikkeling voor de toekomst. Gedacht wordt aan animaties voor spelletjes of het voorlezen van een boek. Het zal zelfs mogelijk zijn om Buddy zo te programmeren dat hij een op zijn programma aangesloten koffieapparaat of televisie aan kan zetten.

WVO Zorg krijgt na de zomer 5 Buddy's te leen om te kijken of hij aan de verwachting voldoet in de praktijk. Deze zullen op alle locaties van WVO Zorg gaan rouleren zodat meerdere cliënten hem thuis kunnen testen. Voor die tijd worden er nog wat puntjes op de i gezet. Want tussen die giebelende dames viel het voor Buddy nog niet altijd mee om van de juiste persoon de juiste orders op te pikken. Een van de dames merkte lachend op: "Het is nét een echte man, als je iets zegt dan verstaat hij je soms niet. Dan moet je het ook drie keer herhalen. Maar het is een liefje hoor en deze kun je uitzetten, dat scheelt. En hij kan dansen, dat is mooi. Daar word ik vrolijk van." De dansende Buddy is te zien op onze facebookpagina onder video's. Zoeken op DeFaamWalcheren.

Meer berichten