Foto: Lieneke Sarioa-Leemans

Pittige actie Bandoeng haalt veel geld op tegen armoede

OOST-SOUBURG - Indisch Restaurant Bandoeng in de Kanaalstraat is al 45 jaar een begrip in Oost-Souburg. Het restaurant is een familiebedrijf sinds 1973. Het was reden voor een feestje waar het restaurant met een zogenaamde 'pittige actie' geld inzamelde voor een donatie aan het voedselproject 'Trakteer een Maaltijd', bestemd voor het dorpje Morekau op het eiland Ceram, het grootste eiland in de Molukken.

We spreken mede-eigenaar Mark Leemans in het kleine, maar sfeervolle Indische restaurant in de Oost-Souburgse Kanaalstraat. Leemans: "Wij zijn een familiebedrijf waarbij al bijna drie generaties op de een of andere manier betrokken is. We hebben daarnaast een trouwe vaste klantenkring.".

Familiebedrijf

Hij vervolgt: "Wij, mijn vrouw van Molukse afkomst en ik, hebben de armoede ervaren op onze reizen naar Indonesië en de Molukken. Vooral die armoede treft daar schoolkinderen die soms nauwelijks te eten krijgen. Ons jubileum was de aanleiding om daarvoor iets te doen."

Het Indische restaurant begon eind november vorig jaar met een actie om geld te kunnen doneren en dat werd een groot succes. Leemans: "6 december bestond Bandoeng 45 jaar met nog steeds dezelfde eigenaar sinds de oprichting in 1973. Naast onze jubileumactie met ons Javaans Buffet wilden wij ook graag iets doen voor een goed doel.

Vijf jaar geleden zijn we begonnen om de bewoners van het Moluks verzorgingstehuis Tabadila in Middelburg op onze kosten een gezellige en smakelijke avond met muziek en dans in ons restaurant aan te bieden.Tevens was ons doel het kleinschalig project van Anton & Esther Wolvekamp te ondersteunen om voor het eind van het jaar € 2530,00 in te zamelen om alle 154 basisschoolkinderen van het dorp Morekau op Ceram, het grootste eiland van De Molukken minimaal éénmaal per week een voedzame maaltijd te geven!"

Sambal

Leemans: "We hebben contact opgenomen met collega-ondernemers, die spontaan mee wilden doen met de actie door prijzen te doneren. Zelf hebben we in het kader van de actie onze huisgemaakte Sambal Badjak Bandoeng verkocht, wat een groot succes was. En waarvan maar liefst 600 potten zijn verkocht. De totale opbrengst van die actie leverde 1350 euro op."

Meer berichten