Foto: Conny den Heijer

Bacterievuurcontroleur bij SLZ

MIDDELBURG - Ooit de Tuinbouwschool in Boskoop gedaan en ooit getrouwd geweest met een fruitteler. Dan zit het groen wel in je bloed.Glunderend zit ze aan tafel, Marian Voorneman, 76 jaar en onvermoeibaar. Sinds haar 70e jaar is ze vrijwilligster bij de Stichting Landschapsbeheer Zeeland, SLZ.

Vanwege haar fruitteeltverleden is ze daar begonnen als bacterievuurcontroleur. Bacterievuur of perenvuur is een besmettelijke ziekte die jaren geleden veel schade heeft aangericht onder peren en meidoorns. De bestrijding hiervan is nog steeds belangrijk. Wanneer de controleurs besmette struiken zien, markeren ze de weg met rode verf en nemen ze contact op met het Waterschap. "Later ben ik bij de hoogstam-brigade terecht gekomen" vertelt Marian. "We snoeien hoogstam fruitbomen bij particulieren en gemeenten die daarom vragen. Het klimmen op ladders laat ik nu wel over aan jongere collega's, omdat ik dat op mijn leeftijd niet verantwoordelijk vind. Gelukkig kan ik binnen onze gezellige groep ander belangrijk werk doen, namelijk het opruimen van de takken. Daar moeten takkenrillen van gemaakt worden waar egels, vogels en insecten nestgelegenheid vinden. Sindsdien draag ik met plezier het koosnaampje "Takkenwuuf".

Stichting Landschapsbeheer Zeeland heeft ook het monitoren van wilde bijen op zich genomen en ik heb me aangesloten bij het groepje dat hieraan meewerkt. Ik heb niet geweten dat er zoveel verschillende soorten bijen bestaan, dus er valt zelfs na je 70ste nog heel wat 'bij' te leren." Bij SLZ hoef je geen land- en tuinbouw opleiding te hebben gedaan om mee te willen helpen want je wordt voortdurend bijgeschoold. Je kunt op de website zien wat zij allemaal doen en je aanmelden voor de activiteit die jou het meest aanspreekt. "Zo ben ik daar ook opgekomen" zegt Marian, "Ik was aan het zoeken op internet naar vrijwilligerswerk in de buurt. Dit werk houdt mij vitaal, heerlijk bezig zijn in de buitenlucht." Meer info op www.landschapsbeheerzeeland.nl

 

Meer berichten