Foto: Carrie Frederiks

Het Oosterscheldegevoel van een webmaster

ZEELAND - Lennard Maas en zijn vrouw Manuela Beelen zijn de drijvende kracht achter de website Zalig-Zeeland.com: volgens henzelf de meest informatieve en promotionele website voor Zeeland. Beide zitten ook in het bestuur van Brusea dat het Visserijmuseum en de Oudheidkamer omvat.

Ondanks een lentezonnetje is het fris aan de Rattekaai. Een gure wind heeft er vrij spel. De blauwe kiekendief die boven het schor zweeft, schijnt er weinig last van te hebben. Vanaf zijn uitkijkpunt bekijkt Lennard Maas de omgeving met veel interesse; hij neemt een paar foto's voor zijn website en loopt snel naar zijn auto om op te warmen.

Een alles-in-één website

"We zijn door een toeval in Zeeland terecht gekomen," begint de webmaster zijn verhaal. "We komen uit Eindhoven maar hebben hier ruim 35 jaar vakantie gevierd. Dat was meestal in het vroege voorjaar en late najaar. Nadat we in 2015 ook een zomervakantie in Zeeland hadden doorgebracht, besloten we in Bruinisse te gaan wonen." Maas laat zijn blik even rusten op een paar hazen die elkaar huppelend achterna zitten. "Daarvoor hadden we een tweede woning in Frankrijk," vervolgt hij. "Daar had ik een website die twee miljoen bezoekers trok. Omdat je op internet weliswaar van alles over Zeeland kunt vinden maar je daarvoor zo'n 12.845 sites moet openen, begon ik hier ook een website. Zalig-Zeeland pretendeert straks een encyclopedie, een vraagbaak, een kookboek, een natuurparkwijzer en een agenda in één te zijn."

Slag om Reimerswaal

"Ik heb hele brede interesses, vooral op historisch gebied. Daarom heb ik bij de Rattekaai afgesproken. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) vond hier de Slag om Reimerswaal plaats. Die Tachtigjarige Oorlog vond voor een groot deel in Zeeland plaats. Dat had met de haven van Antwerpen te maken, die was destijds in het bezit van de Republiek der Nederlanden. Reimerswaal speelde in die zin een belangrijke rol dat de zuidelijke Nederlanden en Zeeland waren omringd door de Spanjaarden. Die waren nogal hebberig en hadden hun zinnen gezet op de havens van Zierikzee, Middelburg, Vlissingen en Antwerpen. Ze besloten vanuit de rest van De Nederlanden over de Oosterschelde en de Honte door te steken naar de Westerschelde. Zeeland had in die tijd heel tactische admiraals. Daar hadden De Geuzen zich bij aangesloten. Dat waren overigens voornamelijk moordenaars en plunderaars. Kortom tuig van de bovenste richel; het schuim van de maatschappij. Maar die Geuzen waren voor niets en niemand bang. Ze kenden de stroming en de wind veel beter dan de Spanjaarden en geholpen door een dichte mist werden de Spanjaarden hier bij Reimerswaal in de val gelokt. Er ontstond een zeeslag en hoewel de Geuzenvloot qua grootte maar één derde was van die van de Spanjaarden, duurde de Slag slechts zes uur. Daarna was er van de Spaanse vloot niets meer over.
www.zalig-zeeland.com

Meer berichten