Foto: Koen Suyk

Meet en Greet met Jeugdfonds Zeeland

In Zeeland groeien zo'n 6000 kinderen in armoede op. Kinderen die ook graag op voetbal of muziekles willen.

door John de Kok

ZEELAND - Wanneer ouders zelf niet de financiële middelen hebben om de contributie van een sportclub of een culturele vereniging voor hun kinderen te betalen dan is het mogelijk om een beroep te doen op het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zeeland. Voor kinderen is het belangrijk dat ze mee kunnen doen. Op een vereniging creëren ze banden met leeftijdsgenootjes, ze kunnen hun energie en creativiteit erin kwijt en ze kunnen zich beter ontspannen. In het geval van sport helpt het ook om overwicht te voorkomen. Daarnaast is er over de hele lijn een positieve invloed op de leerprestaties wanneer kinderen zich blij in een vereniging voelen.

Sport- of cultuurkans

Om het voor kinderen van armlastige ouders mogelijk te maken om mee te doen werd in 2006 in Amsterdam het eerste jeugdsportfonds opgericht. Zeeland volgde al snel in 2008. "In de afgelopen tien jaar zijn de ontwikkelingen snel gegaan. We helpen nu 2500 kinderen in Zeeland met een sportkans. Alle Zeeuwse gemeentes doen daarin mee, wat uniek in Nederland is. Er zijn echter ook kinderen die bijvoorbeeld liever op de scouting gaan, of op muziekles, of leren dansen. Daar hebben we het Jeugdcultuurfonds Zeeland voor opgericht. Momenteel krijgen zo´n 500 kinderen een cultuurkans via dit fonds", vertelt Dennis Plantinga, coördinator bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zeeland. De twee fondsen stonden voorheen apart, nu gaan ze samen op in één fonds, het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zeeland. Om in aanmerking te komen voor een sport- of cultuurbijdrage voor de kinderen kan op verschillende manieren een aanvraag via een tussenpersoon gedaan worden. Plantinga: "Je kunt het dichter bij huis aanvragen dan je zou denken. De onderwijzer kan je vaak al verder helpen, maar ook sociale diensten of maatschappelijk werk". De bijdrage hangt een beetje af van de contributie of het lesgeld dat de vereniging vraagt.

De maximum richtlijn voor sport bedraagt 225 euro per jaar, voor cultuur 450 euro. Dat is dan inclusief geld voor benodigde attributen. De bedragen worden rechtstreeks aan de verenigingen overgemaakt, het geld voor attributen wordt in bonnen gedoneerd, zodat het geld gegarandeerd bij het doel terecht komt. Niemand hoeft op de hoogte te zijn dat kinderen met een subsidie komen sporten of les nemen, alleen de penningmeester hoeft het te weten.

Publieke dag

Het is mogelijk om de betrokken bij het fonds te ontmoeten. Interessant voor verenigingen en ouders. Er komt een forumdiscussie en informatie over de spelregels. Leerlingen van het Goese Lyceum verzorgen een feestelijke presentatie. Tijdens het programma presenteren de beste sporters van de school zich in de voorronde van Olympic Moves, de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Ambassadrice Isabel Provoost is ook aanwezig en ze zal zingen!

Meer berichten